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dc.contributor.author
Di Giorgio, Luciana  
dc.contributor.author
Salgado, Pablo Rodrigo  
dc.contributor.author
Mauri, Adriana Noemi  
dc.date.available
2024-06-06T10:11:35Z  
dc.date.issued
2023-10  
dc.identifier.citation
Di Giorgio, Luciana; Salgado, Pablo Rodrigo; Mauri, Adriana Noemi; Nanocomposite systems based on soy proteins and cellulose nanocrystals to encapsulate fish oil by emulsification and spray-drying; Springer; Cellulose; 30; 17; 10-2023; 10971-10982  
dc.identifier.issn
0969-0239  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/237236  
dc.description.abstract
The aim of this study was to encapsulate fish oil by emulsification and spray drying using soy protein and cellulose nanocrystals matrices as nanocomposite wall material, and to evaluate the effect of CNC concentration on the microcapsules structural and physicochemical properties of the microcapsules and on the stability of fish oil against lipid oxidation. All emulsions could be dehydrated by spray drying to produce matrix-type microcapsules with high encapsulation efficiencies of fish oil. The microcapsules masked the fish oil odor and didn’t have an oily appearance to the touch. The addition of CNCs up to 4% in soy protein microcapsules caused an increase in the solids yield and improved the protection of fish oil against oxidation, showing low peroxide levels and thiobarbituric acid reactive substance indices. The microcapsules exhibited low water activity values, suggesting their stability against lipid oxidation and microbial growth during storage. These microcapsules could be used as vehicles for omega-3 fatty acids in the formulation of functional foods.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
SOY PROTEINS  
dc.subject
CELLULOSE NANOCRYSTALS  
dc.subject
FISH OIL  
dc.subject
ENCAPSULATION  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Nanocomposite systems based on soy proteins and cellulose nanocrystals to encapsulate fish oil by emulsification and spray-drying  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-05-07T13:34:14Z  
dc.journal.volume
30  
dc.journal.number
17  
dc.journal.pagination
10971-10982  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Di Giorgio, Luciana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salgado, Pablo Rodrigo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Cellulose  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/10.1007/s10570-023-05524-x  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s10570-023-05524-x