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dc.contributor.author
Monroy, Yuliana  
dc.contributor.author
Cabezas, Dario Marcelino  
dc.contributor.author
Rivero, Sandra G. M.  
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra  
dc.date.available
2024-06-06T10:06:03Z  
dc.date.issued
2023-08  
dc.identifier.citation
Monroy, Yuliana; Cabezas, Dario Marcelino; Rivero, Sandra G. M.; Garcia, Maria Alejandra; Structural analysis and adhesive capacity of cassava starch modified with NaOH:urea mixtures; Elsevier; International Journal of Adhesion and Adhesives; 126; 8-2023; 1-11  
dc.identifier.issn
0143-7496  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/237231  
dc.description.abstract
In this research the interactions and structural changes induced by NaOH:urea mixtures on cassava starch suspensions as well as their adhesive capacity were studied. Cold gelatinization of 10–20% w/w cassava suspensions was induced by adding different NaOH:urea mixtures (0.5–2:1). Chemical modification of cassava starch was analyzed through optical microscopy as well as SEC-HPLC and size particle determinations, ATR-FTIR spectral and chemometric analysis were also carried out.Cassava starch treatment with NaOH:urea mixtures generated structural disorganization, induced cold gelatinization and promoted the hydrolysis of the polymeric chains. SEC-HPLC and ATR-FTIR results showed that the modifications induced in the adhesive formulations depend both on the starch content and the NaOH:urea ratio. All tested formulations exhibited adhesive capacity, being effective for Kraft paper substrate bonding. Thus, this simple and low-cost procedure was effective to chemically modify cassava starch allowing to obtain derivatives with tailor-made adhesive properties.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Cassava starch,  
dc.subject
Chemical modification  
dc.subject
Structural analysis  
dc.subject
Adhesive capacity  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Structural analysis and adhesive capacity of cassava starch modified with NaOH:urea mixtures  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-05-07T13:38:30Z  
dc.journal.volume
126  
dc.journal.pagination
1-11  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Monroy, Yuliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cabezas, Dario Marcelino. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rivero, Sandra G. M.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Adhesion and Adhesives  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0143749623001501  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijadhadh.2023.103470