Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Basanta, Maria Florencia
dc.contributor.author
Marin, Alicia
dc.contributor.author
de Leo, Sonia Alejandra
dc.contributor.author
Gerschenson, Lia Noemi
dc.contributor.author
Erlejman, Alejandra Giselle
dc.contributor.author
Tomás Barberán, Francisco A.
dc.contributor.author
Rojas, Ana Maria Luisa
dc.date.available
2024-05-28T16:00:25Z
dc.date.issued
2016-06
dc.identifier.citation
Basanta, Maria Florencia; Marin, Alicia; de Leo, Sonia Alejandra; Gerschenson, Lia Noemi; Erlejman, Alejandra Giselle; et al.; Antioxidant Japanese plum (Prunus salicina) microparticles with potential for food preservation; Elsevier; Journal of Functional Foods; 24; 6-2016; 287-296
dc.identifier.issn
1756-4646
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/236342
dc.description.abstract
Fiber microparticles (MPCs) obtained from Japanese plum (Prunus salicina) skin and flesh through ethanolic extraction retained polyphenolic compounds, mainly proanthocyanidins, in 200-170 mg/100gMPCs levels. Also, phenolics such as anthocyanins (cyanidin 3-galactoside and 3-rutinoside), responsible for red-purple colour, and flavonoids (quercetin derivatives), were found in significant proportions only in the skin MPCs. The MPCs-polyphenolic extract showed antioxidant capability (DPPH and FRAP assays) as well as protective effect against the oxidative stress induced by tert-butylhydroperoxide (t-BOOH) when biologically evaluated on kidney cells, joined to a low citotoxicity (50% cytotoxic concentration > 100 μg/mL). This is important since health benefits of barely absorbed proanthocyanidins rest on their permanence into the intestine, interfering with oxidative stress implicated in inflammatory disorders. Higher proportions of pectins found in flesh MPCs and of lignin in skin MPCs can provide different fibre functionality. Plum MPCs obtained can be useful as antioxidant natural additives and ingredients for functional food preservation.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
PLUM FIBER MICROPARTICLES
dc.subject
PECTINS
dc.subject
FLAVONOIDS
dc.subject
PROANTHOCYANIDINS
dc.subject
OXIDATIVE STRESS
dc.subject
ANTIOXIDANT FOOD PRESERVATION
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Antioxidant Japanese plum (Prunus salicina) microparticles with potential for food preservation
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-05-28T14:24:39Z
dc.journal.volume
24
dc.journal.pagination
287-296
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Basanta, Maria Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Marin, Alicia. Consejo Superior de Investigaciones Científicas; España
dc.description.fil
Fil: de Leo, Sonia Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gerschenson, Lia Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Erlejman, Alejandra Giselle. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tomás Barberán, Francisco A.. Consejo Superior de Investigaciones Científicas; España
dc.description.fil
Fil: Rojas, Ana Maria Luisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.journal.title
Journal of Functional Foods
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464616300706
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jff.2016.04.015
Archivos asociados