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dc.contributor.author
Basanta, Maria Florencia  
dc.contributor.author
Marin, Alicia  
dc.contributor.author
de Leo, Sonia Alejandra  
dc.contributor.author
Gerschenson, Lia Noemi  
dc.contributor.author
Erlejman, Alejandra Giselle  
dc.contributor.author
Tomás Barberán, Francisco A.  
dc.contributor.author
Rojas, Ana Maria Luisa  
dc.date.available
2024-05-28T16:00:25Z  
dc.date.issued
2016-06  
dc.identifier.citation
Basanta, Maria Florencia; Marin, Alicia; de Leo, Sonia Alejandra; Gerschenson, Lia Noemi; Erlejman, Alejandra Giselle; et al.; Antioxidant Japanese plum (Prunus salicina) microparticles with potential for food preservation; Elsevier; Journal of Functional Foods; 24; 6-2016; 287-296  
dc.identifier.issn
1756-4646  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/236342  
dc.description.abstract
Fiber microparticles (MPCs) obtained from Japanese plum (Prunus salicina) skin and flesh through ethanolic extraction retained polyphenolic compounds, mainly proanthocyanidins, in 200-170 mg/100gMPCs levels. Also, phenolics such as anthocyanins (cyanidin 3-galactoside and 3-rutinoside), responsible for red-purple colour, and flavonoids (quercetin derivatives), were found in significant proportions only in the skin MPCs. The MPCs-polyphenolic extract showed antioxidant capability (DPPH and FRAP assays) as well as protective effect against the oxidative stress induced by tert-butylhydroperoxide (t-BOOH) when biologically evaluated on kidney cells, joined to a low citotoxicity (50% cytotoxic concentration > 100 μg/mL). This is important since health benefits of barely absorbed proanthocyanidins rest on their permanence into the intestine, interfering with oxidative stress implicated in inflammatory disorders. Higher proportions of pectins found in flesh MPCs and of lignin in skin MPCs can provide different fibre functionality. Plum MPCs obtained can be useful as antioxidant natural additives and ingredients for functional food preservation.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
PLUM FIBER MICROPARTICLES  
dc.subject
PECTINS  
dc.subject
FLAVONOIDS  
dc.subject
PROANTHOCYANIDINS  
dc.subject
OXIDATIVE STRESS  
dc.subject
ANTIOXIDANT FOOD PRESERVATION  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Antioxidant Japanese plum (Prunus salicina) microparticles with potential for food preservation  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-05-28T14:24:39Z  
dc.journal.volume
24  
dc.journal.pagination
287-296  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Basanta, Maria Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Marin, Alicia. Consejo Superior de Investigaciones Científicas; España  
dc.description.fil
Fil: de Leo, Sonia Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gerschenson, Lia Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Erlejman, Alejandra Giselle. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tomás Barberán, Francisco A.. Consejo Superior de Investigaciones Científicas; España  
dc.description.fil
Fil: Rojas, Ana Maria Luisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Functional Foods  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464616300706  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jff.2016.04.015