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dc.contributor.author
Cipollone, María Agustina  
dc.contributor.author
Fontana, Ariel Ramón  
dc.contributor.author
García Fillería, Susan Fiorella  
dc.contributor.author
Tironi, Valeria Anahi  
dc.date.available
2024-05-28T12:33:30Z  
dc.date.issued
2024-04  
dc.identifier.citation
Cipollone, María Agustina; Fontana, Ariel Ramón; García Fillería, Susan Fiorella; Tironi, Valeria Anahi; Characterization, Bioaccesibility and Antioxidant Activities of Phenolic Compounds Recovered from Yellow pea (Pisum sativum) Flour and Protein Isolate; Springer; Plant Foods for Human Nutrition; s/n; 4-2024; 1-9  
dc.identifier.issn
0921-9668  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/236252  
dc.description.abstract
This study focused on studying the bioaccesible phenolic compounds (PCs) from yellow pea flour (F) and protein isolate (I). Total phenolic contents (TPC), PCs composition and antioxidant activities were analysed in ethanol 60% extracts obtained by applying ultrasound assisted extraction (UAE, 15 min/40% amplitude). The preparation of I under alkaline conditions and the elimination of some soluble components at lower pH produced a change of PCs profile and antioxidant activity. After simulated gastrointestinal digestion (SGID) of both ingredients to obtain the digests FD and ID, notable changes in the PCs concentration and profiles could be demonstrated. FD presented a higher ORAC activity than ID (IC50 = 0.022 and 0.039 mg GAE/g dm, respectively), but lower ABTS•+ activity (IC50 = 0.8 and 0.3 mg GAE/g dm, respectively). After treatment with cholestyramine of extracts from FD and ID in order to eliminate bile salts and obtain the bioaccesible fractions FDb and IDb, ROS scavenging in H2O2-induced Caco2-TC7 cells was evaluated, registering a greater activity for ID respect to FD (IC50 = 0.042 and 0.017 mg GAE/mL, respectively). These activities could be attributed to the major bioaccesible PCs: OH-tyrosol, polydatin, trans-resveratrol, rutin, (-)-epicatechin and (-)-gallocatechin gallate for FD; syringic (the most concentrated) and ellagic acids, trans-resveratrol, and (-)-gallocatechin gallate for ID, but probably other compounds such as peptides or amino acids can also contribute.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Yellow peas flour  
dc.subject
Protein isolate  
dc.subject
Ultrasound assisted extraction  
dc.subject
Simulated gastrointestinal digestion  
dc.subject
Phenolic compounds  
dc.subject
Free radical scavenging  
dc.subject
Intracellular ROS inhibition  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Characterization, Bioaccesibility and Antioxidant Activities of Phenolic Compounds Recovered from Yellow pea (Pisum sativum) Flour and Protein Isolate  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-05-07T14:02:45Z  
dc.identifier.eissn
1573-9104  
dc.journal.volume
s/n  
dc.journal.pagination
1-9  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlin  
dc.description.fil
Fil: Cipollone, María Agustina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fontana, Ariel Ramón. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: García Fillería, Susan Fiorella. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tironi, Valeria Anahi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Plant Foods for Human Nutrition  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1007/s11130-024-01172-z  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s11130-024-01172-z