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dc.contributor.author
Diaz, Andrea  
dc.contributor.author
Dini, Cecilia  
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra  
dc.date.available
2024-05-28T10:36:50Z  
dc.date.issued
2024-05  
dc.identifier.citation
Diaz, Andrea; Dini, Cecilia; Garcia, Maria Alejandra; Evaluating the Impact of Inulin Addition before Solar Drying on the Characteristics of Sour Cassava Starch as a Food Ingredient; Wiley VCH Verlag; Starch/starke; 2300221; 5-2024; 1-8  
dc.identifier.issn
0038-9056  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/236175  
dc.description.abstract
Sour cassava starch is obtained by spontaneous fermentation of the starch cake immediately after being extracted, followed by sun-drying, where oxidation reactions take place that are essential for the enhanced baking expansion of this starch. The aim of this work was to evaluate the influence of adding a different polysaccharide to the starch cake before sun-drying in the characteristics of the obtained product. Inulin was chosen for being a soluble prebiotic fiber that might improve the nutritional quality of the starch. Inulin modified the oxidation of the fermented starch during sun-drying, and formed a film around the granules that hindered their swelling and water retention capacity. The crystallinity of the inulin was increased by hydration and sun-drying. Adding inulin to the fermented starch before sun-drying reduced its expansion capacity, but in a lower rate than when inulin was added after sun-drying. The fermented starch sun-dried with inulin produced a baked snack with similar texture to that of the sour starch alone, and softer than that from the native starch.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley VCH Verlag  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Baked  
dc.subject
Color  
dc.subject
Fermented starch  
dc.subject
Fructans  
dc.subject
Manihot esculenta  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Evaluating the Impact of Inulin Addition before Solar Drying on the Characteristics of Sour Cassava Starch as a Food Ingredient  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-05-07T14:02:39Z  
dc.identifier.eissn
1521-379X  
dc.journal.number
2300221  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.description.fil
Fil: Diaz, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Dini, Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina  
dc.journal.title
Starch/starke  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/star.202300221  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/star.202300221