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dc.contributor.author
Assad, Sabrina Eliana  
dc.contributor.author
Fragomeno, Melisa  
dc.contributor.author
Rumbo, Martín  
dc.contributor.author
Minnaard, Jessica  
dc.contributor.author
Perez, Pablo Fernando  
dc.date.available
2024-05-27T16:02:34Z  
dc.date.issued
2023-04  
dc.identifier.citation
Assad, Sabrina Eliana; Fragomeno, Melisa; Rumbo, Martín; Minnaard, Jessica; Perez, Pablo Fernando; The immunomodulating effect of bifidobacteria is modified by the anticoagulant acenocoumarol; Elsevier; Food Bioscience; 52; 4-2023; 1-9  
dc.identifier.issn
2212-4292  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/236150  
dc.description.abstract
Bifidobacteria are health promoting microorganisms that can interact with drugs in the intestinal tract thus modifying the activation of immune cells and host homeostasis. To study the effect of acenocoumarol on the interaction between bifidobacteria and THP-1 cells or intestinal epithelial cells. Bifidobacterium bifidum CIDCA 5310 and B. adolescentis CIDCA 5317 were grown in MRS broth in anaerobic conditions. The experiments were done in the presence of acenocoumarol. FITC-labeled bacteria were incubated with THP1 cells differentiated with PMA (THP1-PMA), and phagocytosis and intracellular localization of bacteria were assessed by flow cytometry and confocal laser microscopy, respectively. Also, expression of macrophage surface molecules in THP1 and THP1-PMA cells was assessed by flow cytometry. By using the Caco-2 ccl20:luc reporter system innate immune response was analysed by determining luciferase expression induced by flagellin. Acenocoumarol decreased phagocytosis of bifidobacteria but intracellular routing was not modified. Also, anticoagulant reduced the expression of HLA-DR and CD64 induced by bifidobacteria in both THP1-PMA and THP1 cells. Instead, the decrease in the expression of CD206 and CD23 was dependent on differentiation status of THP1 cells. Acenocoumarol increased CCL20 expression and it was partially abrogated by strain CIDCA 5310. Presence of acenocoumarol modifies the interaction between bifidobacteria and eukaryotic cells thus suggesting that the expected modulation of immune response by probiotic foods can be different in persons under anticoagulant treatment.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ACENOCOUMAROL  
dc.subject
ANTICOAGULANT  
dc.subject
BIFIDOBACTERIUM  
dc.subject
CACO-2 CCL20:LUC REPORTER SYSTEM  
dc.subject
IMMUNE RESPONSE  
dc.subject
THP-1 CELLS  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
The immunomodulating effect of bifidobacteria is modified by the anticoagulant acenocoumarol  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-05-07T13:41:27Z  
dc.identifier.eissn
2212-4306  
dc.journal.volume
52  
dc.journal.pagination
1-9  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Assad, Sabrina Eliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fragomeno, Melisa. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rumbo, Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Minnaard, Jessica. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perez, Pablo Fernando. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Food Bioscience  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fbio.2023.102473  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212429223001244?via%3Dihub