Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Delpiani, Gabriela Elina
dc.contributor.author
Deli Antoni, Mariana Yanel
dc.contributor.author
Covatti Ale, Marina
dc.contributor.author
Fischer, L.
dc.contributor.author
Díaz de Astarloa, Juan Martín
dc.contributor.author
Olivera, C.
dc.contributor.author
Delpiani, Sergio Matias
dc.date.available
2024-05-22T12:16:16Z
dc.date.issued
2024-09
dc.identifier.citation
Delpiani, Gabriela Elina; Deli Antoni, Mariana Yanel; Covatti Ale, Marina; Fischer, L.; Díaz de Astarloa, Juan Martín; et al.; The deception in the identity of the fish bought in some of the biggest cities of Argentina; Elsevier; Food Control; 163; 9-2024; 1-31
dc.identifier.issn
0956-7135
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/235820
dc.description.abstract
Falsification and mislabeling practices represent the most frequently highlighted fraud incidents affecting customer trust, human health, supply chain economies, and stock preservation. The main objective of this work was to estimate the levels of mislabeling or replacement of fresh fish fillets in six of the most populous cities in Argentina (Bahía Blanca, Buenos Aires - and in particular the neighborhoods Chinatown, La Plata, Mar del Plata, Córdoba, and Rosario). DNA barcoding revealed a total mislabeling rate of 36.65% (70 cases), with most incidents occurring with Thunnus albacares (21), and Callorhinchus callorynchus (22) which were mostly misnamed. The city with the highest mislabeling incidence was Mar del Plata (55%), while no cases were recorded in Chinatown, a neighborhood in Buenos Aires. Almost 70% of the replacements/mislabeling involved Chondrichthyes, mainly C. callorynchus and Mustelus schmitii. All chondrichthyans used for replacements are classified as critically endangered, near threatened, and vulnerable by the IUCN, highlighting the prevalence of misidentification and replacement in this extremely vulnerable group. It is essential to emphasize that mislabeling contributes to illegal, unreported, and unregulated fishing, a critical issue for the future sustainability of fish. Argentina lacks legislation on traceability and labeling, underscoring the need to improve accuracy and transparency in the labeling and identification of fish and seafood products throughout the country.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
DNA BARCODE
dc.subject
FRAUD
dc.subject
COI
dc.subject
FOOD TRACEABILITY
dc.subject.classification
Conservación de la Biodiversidad
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
The deception in the identity of the fish bought in some of the biggest cities of Argentina
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-05-03T15:56:32Z
dc.journal.volume
163
dc.journal.pagination
1-31
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.description.fil
Fil: Delpiani, Gabriela Elina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina
dc.description.fil
Fil: Deli Antoni, Mariana Yanel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina
dc.description.fil
Fil: Covatti Ale, Marina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fischer, L.. Universidad Nacional de Mar del Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Díaz de Astarloa, Juan Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Biología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Olivera, C.. Instituto de Ciencia y Tecnologia ; Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho;
dc.description.fil
Fil: Delpiani, Sergio Matias. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Austral de Investigaciones Científicas; Argentina
dc.journal.title
Food Control
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0956713524001956
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2024.110478
Archivos asociados