Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Delpiani, Gabriela Elina  
dc.contributor.author
Deli Antoni, Mariana Yanel  
dc.contributor.author
Covatti Ale, Marina  
dc.contributor.author
Fischer, L.  
dc.contributor.author
Díaz de Astarloa, Juan Martín  
dc.contributor.author
Olivera, C.  
dc.contributor.author
Delpiani, Sergio Matias  
dc.date.available
2024-05-22T12:16:16Z  
dc.date.issued
2024-09  
dc.identifier.citation
Delpiani, Gabriela Elina; Deli Antoni, Mariana Yanel; Covatti Ale, Marina; Fischer, L.; Díaz de Astarloa, Juan Martín; et al.; The deception in the identity of the fish bought in some of the biggest cities of Argentina; Elsevier; Food Control; 163; 9-2024; 1-31  
dc.identifier.issn
0956-7135  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/235820  
dc.description.abstract
Falsification and mislabeling practices represent the most frequently highlighted fraud incidents affecting customer trust, human health, supply chain economies, and stock preservation. The main objective of this work was to estimate the levels of mislabeling or replacement of fresh fish fillets in six of the most populous cities in Argentina (Bahía Blanca, Buenos Aires - and in particular the neighborhoods Chinatown, La Plata, Mar del Plata, Córdoba, and Rosario). DNA barcoding revealed a total mislabeling rate of 36.65% (70 cases), with most incidents occurring with Thunnus albacares (21), and Callorhinchus callorynchus (22) which were mostly misnamed. The city with the highest mislabeling incidence was Mar del Plata (55%), while no cases were recorded in Chinatown, a neighborhood in Buenos Aires. Almost 70% of the replacements/mislabeling involved Chondrichthyes, mainly C. callorynchus and Mustelus schmitii. All chondrichthyans used for replacements are classified as critically endangered, near threatened, and vulnerable by the IUCN, highlighting the prevalence of misidentification and replacement in this extremely vulnerable group. It is essential to emphasize that mislabeling contributes to illegal, unreported, and unregulated fishing, a critical issue for the future sustainability of fish. Argentina lacks legislation on traceability and labeling, underscoring the need to improve accuracy and transparency in the labeling and identification of fish and seafood products throughout the country.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
DNA BARCODE  
dc.subject
FRAUD  
dc.subject
COI  
dc.subject
FOOD TRACEABILITY  
dc.subject.classification
Conservación de la Biodiversidad  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
The deception in the identity of the fish bought in some of the biggest cities of Argentina  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-05-03T15:56:32Z  
dc.journal.volume
163  
dc.journal.pagination
1-31  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.description.fil
Fil: Delpiani, Gabriela Elina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Deli Antoni, Mariana Yanel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Covatti Ale, Marina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fischer, L.. Universidad Nacional de Mar del Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Díaz de Astarloa, Juan Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Biología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Olivera, C.. Instituto de Ciencia y Tecnologia ; Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho;  
dc.description.fil
Fil: Delpiani, Sergio Matias. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Austral de Investigaciones Científicas; Argentina  
dc.journal.title
Food Control  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0956713524001956  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2024.110478