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dc.contributor.author
Hugo, Ayelen Amelia
dc.contributor.author
Serradell, María de los Ángeles
dc.contributor.author
Peri, Pablo Luis
dc.contributor.author
Farina, Sebastián
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea
dc.date.available
2024-05-16T11:59:18Z
dc.date.issued
2023-05
dc.identifier.citation
Hugo, Ayelen Amelia; Serradell, María de los Ángeles; Peri, Pablo Luis; Farina, Sebastián; Gomez Zavaglia, Andrea; In vivo oral toxicity and antioxidant capacity of Nothofagus antarctica (G.Forst.) oerst (ñire) leaves; Taylor & Francis Ltd; CyTA-Journal of Food; 22; 1; 5-2023; 1-7
dc.identifier.issn
1947-6345
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/235487
dc.description.abstract
Nothofagus antarctica (NA) is a native tree of Patagonia. Since ancient times, NA leaves were used in infusions for medical and food purposes, but there are no deep insights on its toxicity. The aim of this work was to assess the safety and antioxidant activity of NA leaves infusion. Mice were used to determine acute and subacute oral toxicity. Total polyphenols, flavonoids and the antioxidant activity of the infusion were assessed, as well as the antioxidant activity in biological samples. Toxicity tests revealed no death or signs of toxicity. No significant differences in biochemical parameters/histological structure were registered. NA infusion exhibited a high content of polyphenols and flavonoids, contributing to its remarkably antioxidant activity. The periodic administration of NA infusion could increase the antioxidant capacity in mice at intestinal level. The results support the safe of consuming NA leaves infusion and suggest their contribution for modulating the intestinal oxidative stress.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Taylor & Francis Ltd
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
nire
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
In vivo oral toxicity and antioxidant capacity of Nothofagus antarctica (G.Forst.) oerst (ñire) leaves
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-05-13T10:33:32Z
dc.journal.volume
22
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
1-7
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Hugo, Ayelen Amelia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Serradell, María de los Ángeles. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Peri, Pablo Luis. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Farina, Sebastián. Gobierno de la Provincia de Tierra del Fuego. Ministerio de Agricultura Ganaderia y Pesca. Dirección de Desarrollo Forestal.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
CyTA-Journal of Food
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1080/19476337.2023.2298569
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