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dc.contributor.author
Hugo, Ayelen Amelia  
dc.contributor.author
Serradell, María de los Ángeles  
dc.contributor.author
Peri, Pablo Luis  
dc.contributor.author
Farina, Sebastián  
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea  
dc.date.available
2024-05-16T11:59:18Z  
dc.date.issued
2023-05  
dc.identifier.citation
Hugo, Ayelen Amelia; Serradell, María de los Ángeles; Peri, Pablo Luis; Farina, Sebastián; Gomez Zavaglia, Andrea; In vivo oral toxicity and antioxidant capacity of Nothofagus antarctica (G.Forst.) oerst (ñire) leaves; Taylor & Francis Ltd; CyTA-Journal of Food; 22; 1; 5-2023; 1-7  
dc.identifier.issn
1947-6345  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/235487  
dc.description.abstract
Nothofagus antarctica (NA) is a native tree of Patagonia. Since ancient times, NA leaves were used in infusions for medical and food purposes, but there are no deep insights on its toxicity. The aim of this work was to assess the safety and antioxidant activity of NA leaves infusion. Mice were used to determine acute and subacute oral toxicity. Total polyphenols, flavonoids and the antioxidant activity of the infusion were assessed, as well as the antioxidant activity in biological samples. Toxicity tests revealed no death or signs of toxicity. No significant differences in biochemical parameters/histological structure were registered. NA infusion exhibited a high content of polyphenols and flavonoids, contributing to its remarkably antioxidant activity. The periodic administration of NA infusion could increase the antioxidant capacity in mice at intestinal level. The results support the safe of consuming NA leaves infusion and suggest their contribution for modulating the intestinal oxidative stress.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Taylor & Francis Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
nire  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
In vivo oral toxicity and antioxidant capacity of Nothofagus antarctica (G.Forst.) oerst (ñire) leaves  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-05-13T10:33:32Z  
dc.journal.volume
22  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
1-7  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Hugo, Ayelen Amelia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Serradell, María de los Ángeles. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Peri, Pablo Luis. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Farina, Sebastián. Gobierno de la Provincia de Tierra del Fuego. Ministerio de Agricultura Ganaderia y Pesca. Dirección de Desarrollo Forestal.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
CyTA-Journal of Food  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1080/19476337.2023.2298569