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dc.contributor.author
Marín Silva, Diego Alejandro  
dc.contributor.author
Romano, Nelson Gastón  
dc.contributor.author
Damonte, Laura Cristina  
dc.contributor.author
Giannuzzi, Leda  
dc.contributor.author
Pinotti, Adriana Noemi  
dc.date.available
2024-05-10T13:36:44Z  
dc.date.issued
2023-05  
dc.identifier.citation
Marín Silva, Diego Alejandro; Romano, Nelson Gastón; Damonte, Laura Cristina; Giannuzzi, Leda; Pinotti, Adriana Noemi; Hybrid materials based on chitosan functionalized with green synthesized copper nanoparticles: Physico-chemical and antimicrobial analysis; Elsevier Science; International Journal of Biological Macromolecules; 242; 124898; 5-2023; 1-15  
dc.identifier.issn
0141-8130  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/235115  
dc.description.abstract
Recently, the development of materials with antimicrobial properties has become a challenge under scrutiny. The incorporation of copper nanoparticles (NpCu) into a chitosan matrix appears to represent a viable strategy to contain the particles and prevent their oxidation. Regarding the physical properties, the nanocomposite films (CHCu) showed a decrease in the elongation at break (5 %) and an increase in the tensile strength of 10 % concerning chitosan films (control). They also showed solubility values lower than 5 % while the swelling diminished by 50 %, on average. The dynamical mechanical analysis (DMA) of nanocomposites revealed two thermal events located at 113◦ and 178 ◦C, which matched the glass transitions of the CH-enriched phase and nanoparticles-enriched phase, respectively. In addition, the thermogravimetric analysis (TGA) detected a greater stability of the nanocomposites. Chitosan films and the NpCu-loaded nanocomposites demonstrated excellent antibacterial capacity against Gram-negative and Gram-positive bacteria, proved through diffusion disc, zeta potential, and ATR-FTIR techniques. Additionally, the penetration of individual NpCu particles into bacterial cells and the leakage of cell content were verified by TEM. The mechanism of the antibacterial activity of the nanocomposites involved the interaction of chitosan with the bacterial outer membrane or cell wall and the diffusion of the NpCu through the cells.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
QUITOSANO  
dc.subject
NANOPARTÍCULAS  
dc.subject
PROPIEDADES ANTIMICROBIANAS  
dc.subject
POTENCIAL ZETA  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Hybrid materials based on chitosan functionalized with green synthesized copper nanoparticles: Physico-chemical and antimicrobial analysis  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-05-07T13:41:20Z  
dc.journal.volume
242  
dc.journal.number
124898  
dc.journal.pagination
1-15  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.description.fil
Fil: Marín Silva, Diego Alejandro. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Romano, Nelson Gastón. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Damonte, Laura Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Física La Plata. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Física La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Giannuzzi, Leda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Biological Macromolecules  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0141813023017920  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2023.124898