Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.date.available
2024-05-10T09:48:15Z
dc.identifier.citation
Temperoni, Brenda; Isla Naveira, Rocío; Derisio, Carla María; Massa, Agueda Elena; (2024): Perfil de ácidos grasos de prerreclutas de Merluccius hubbsi del efectivo patagónico. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. (dataset). http://hdl.handle.net/11336/235008
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/235008
dc.description.abstract
Fatty acids (FA) play critical roles in trophic interactions in aquatic food webs, transferring from phytoplankton to fish, and being modulated by oceanographic conditions and productivity. FA are a well-established approach for studying fish feeding preferences, and can indicate habitat quality and ecosystem condition. Thus, they provide valuable information in the context of fisheries management. The aim of this research was to determine the FA profiles of age-0 + hake Merluccius hubbsi and their zooplankton prey (Euphausia spp., Munida gregaria, Themisto gaudichaudii), identify FA trophic markers, infer their diet in comparison with stomachs information, and evaluate spatial changes in FA indicators with respect to the austral spring environmental variability in the Patagonian nursery ground (San Jorge Gulf, SJG; 45º-47ºS, 65º30’ 67º30’W). We hypothesize that age-0 + hake and zooplankton FA composition relate to frontal structures and chlorophyll-a concentration, revealing diatoms predominance in the SJG spring food web. Major FA in hake and zooplankton were 16:0, 16:1n7, 18:1n9, 20:5n3 and 22:6n3. Age-0 + hake profiles mostly resembled euphausiids FA composition, in agreement with the stomachs analysis. Bacterial (15:0 + 17:0 + 17:1 + 18:1n7) and a mixed signal from both diatoms (16:1n7 + 20:5n3) and dinoflagellates (18:4n3 + 22:6n3) were recorded in the profiles; these suggest the existence of a classical food web in central coastal waters of the gulf and an omnivorous one towards the north and south extremes. Results are useful for a better understanding of the SJG food web and the key role age-0 + hake play in energy transfer, contributing to ongoing M. hubbsi recruitment studies in the region.
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.title
Perfil de ácidos grasos de prerreclutas de Merluccius hubbsi del efectivo patagónico
dc.type
dataset
dc.date.updated
2024-05-07T14:46:36Z
dc.description.fil
Fil: Temperoni, Brenda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina
dc.description.fil
Fil: Isla Naveira, Rocío. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Subsede Instituto Nacional de Investigación y Desarrollo Pesquero; Argentina
dc.description.fil
Fil: Derisio, Carla María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Investigaciones y Desarrollo Pesquero; Argentina
dc.description.fil
Fil: Massa, Agueda Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Subsede Instituto Nacional de Investigación y Desarrollo Pesquero; Argentina
dc.datacite.PublicationYear
2024
dc.datacite.Creator
Temperoni, Brenda
dc.datacite.Creator
Isla Naveira, Rocío
dc.datacite.Creator
Derisio, Carla María
dc.datacite.Creator
Massa, Agueda Elena
dc.datacite.affiliation
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras
dc.datacite.affiliation
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Subsede Instituto Nacional de Investigación y Desarrollo Pesquero
dc.datacite.affiliation
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
dc.datacite.affiliation
Instituto Nacional de Investigaciones y Desarrollo Pesquero
dc.datacite.affiliation
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Subsede Instituto Nacional de Investigación y Desarrollo Pesquero
dc.datacite.publisher
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
dc.datacite.subject
Biología Marina, Limnología
dc.datacite.subject
Ciencias Biológicas
dc.datacite.subject
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.datacite.date
2022/2023
dc.datacite.DateType
Creado
dc.datacite.language
eng
dc.datacite.version
1.0
dc.datacite.FundingReference
PICT 2016-0839
dc.datacite.FunderName
Ministerio de Ciencia, Tecnología e Innovación Productiva. Agencia Nacional de Promoción Científica y Tecnológica. Fondo para la Investigación Científica y Tecnológica
dc.datacite.FunderName
Instituto Nacional de Investigaciones y Desarrollo Pesquero
dc.subject.keyword
FATTY ACIDS TROPHIC MARKERS
dc.subject.keyword
GUT CONTENT
dc.subject.keyword
YOUNG-OF-THE-YEAR
dc.subject.keyword
MERLUCCIIDAE
dc.subject.keyword
SOUTH WEST ATLANTIC OCEAN
dc.datacite.resourceTypeGeneral
dataset
dc.conicet.datoinvestigacionid
15457
dc.datacite.awardTitle
ESTUDIO DE LAS TRAMAS TRÓFICAS EN EL MAR ARGENTINO: LOS ÁCIDOS GRASOS COMO MARCADORES BIOQUÍMICOS
dc.datacite.geolocation
Golfo San Jorge: -45.913608492347, -66.173052475757
dc.datacite.formatedDate
2022-2023
Archivos del conjunto de datos
Archivo
Notas de uso
Tamaño