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dc.contributor.author
Santos, Maria Victoria

dc.contributor.author
Ranalli, Natalia

dc.contributor.author
Orjuela Palacio, Juliana Marcela

dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet

dc.date.available
2024-05-07T10:26:26Z
dc.date.issued
2024-03
dc.identifier.citation
Santos, Maria Victoria; Ranalli, Natalia; Orjuela Palacio, Juliana Marcela; Zaritzky, Noemi Elisabet; Brewers spent grain drying: Drying kinetics, moisture sorption isotherms, bioactive compounds stability and Bacillus cereus lethality during thermal treatment.; Elsevier; Journal of Food Engineering; 364; 3-2024; 1-8
dc.identifier.issn
0260-8774
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/234681
dc.description.abstract
The most abundant by-product of the brewing industry is beer bagasse (BSG); its high moisture content requires a rapid drying process to stabilize the product. The objective of this work was to carry out the analysis and mathematical modeling of the drying process of thin layer bagasse at temperatures above 60 °C in order to establish adequate processing conditions that assure its safe use and storage as a functional ingredient. The moisture sorption isotherms of BSG were determined at 10, 20 and 40 °C. Considering the most unfavorable condition tested (40 °C), the maximum residual moisture content that avoids the growth of Bacillus cereus was 15% dry basis, that corresponds to aw = 0.93. The drying curves of thin layers of BSG were obtained experimentally and mathematically modeled using Fick´s law; lethality to achieve at least a 2-log reduction in Bacillus cereus population was assessed in terms of thermal inactivation kinetic parameters. Drying conditions at temperatures above 75 °C with air velocity of 3.2 m/s, increased total phenol content levels enhancing antioxidant activity.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTIOXIDANTS
dc.subject
DEHYDRATION
dc.subject
FOOD BYPRODUCTS
dc.subject
MICROBIAL LETHALITY
dc.subject
THERMAL DEATH TIME
dc.subject
WATER ACTIVITY
dc.subject.classification
Otras Ingeniería Química

dc.subject.classification
Ingeniería Química

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Brewers spent grain drying: Drying kinetics, moisture sorption isotherms, bioactive compounds stability and Bacillus cereus lethality during thermal treatment.
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-04-04T13:13:52Z
dc.journal.volume
364
dc.journal.pagination
1-8
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Santos, Maria Victoria. Universidad Nacional del Comahue. Centro Regional Universitario Bariloche; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales. Universidad Nacional del Comahue. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ranalli, Natalia. Universidad Nacional del Comahue. Centro Regional Universitario Bariloche; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales. Universidad Nacional del Comahue. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Orjuela Palacio, Juliana Marcela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Engineering

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0260877423003941
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2023.111796
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