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dc.contributor.author
Lisboa Rios, Diego  
dc.contributor.author
Costa Lima da Silva, Patrícia  
dc.contributor.author
Silva Santana Moura, César  
dc.contributor.author
Batista Couto Villanoeva, Camila Nair  
dc.contributor.author
da Rocha Fernandes, Gabriel  
dc.contributor.author
Bengoa, Ana Agustina  
dc.contributor.author
Garrote, Graciela Liliana  
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela  
dc.contributor.author
Nicoli, Jacques Robert  
dc.contributor.author
Neumann, Elisabeth  
dc.contributor.author
Cantini Nunes, Álvaro  
dc.date.available
2024-05-06T13:52:33Z  
dc.date.issued
2023-09  
dc.identifier.citation
Lisboa Rios, Diego; Costa Lima da Silva, Patrícia; Silva Santana Moura, César; Batista Couto Villanoeva, Camila Nair; da Rocha Fernandes, Gabriel; et al.; Comparative metatranscriptome analysis of Brazilian milk and water kefir beverages; Springer Science and Business Media Deutschland GmbH; International Microbiology; 9-2023; 1-12  
dc.identifier.issn
1139-6709  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/234568  
dc.description.abstract
The present study compared bacterial and fungal diversity of kefir beverages produced using milk (MK) or sugared water (WK) as propagation matrices and grains from the cities of Curitiba (CU) or Salvador (SA), Brazil, by sequencing the complete set of RNA transcripts produced in four products. In Brazil, milk and sugared water are used as matrices to propagate kefir grains. In all beverages, the bacterial community was composed of Lactobacillaceae and Acetobacteraceae. Saccharomycetaceae was the yeast family more abundant in WK, and Dipodascaceae and Pichiaceae in MK. Regarding KEGG mapping of functional orthologs, the four kefir samples shared 70% of KO entries of yeast genes but only 36% of bacterial genes. Concerning main metabolic processes, the relative abundance of transcripts associated with metabolism (energy metabolism) and environmental information processing (membrane transport) had the highest water/milk kefir ratio observed in Firmicutes. In contrast, transcripts associated with genetic information processing (protein translation, folding, sorting, and degradation) oppositely had the lowest water/milk ratios. Concluding, milk and water kefir have quite different communities of microorganisms. Still, the main mapped functional processes are similar, with only quantitative variation in membrane transport and energy acquisition in the water kefir and protein synthesis and turnover in the milk kefir.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer Science and Business Media Deutschland GmbH  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ACETIC ACID BACTERIA  
dc.subject
LACTIC ACID BACTERIA  
dc.subject
METATRANSCRIPTOME  
dc.subject
MILK KEFIR  
dc.subject
WATER KEFIR  
dc.subject
YEASTS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Comparative metatranscriptome analysis of Brazilian milk and water kefir beverages  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-04-04T13:17:00Z  
dc.identifier.eissn
1618-1905  
dc.journal.pagination
1-12  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.description.fil
Fil: Lisboa Rios, Diego. Universidade Federal de Minas Gerais; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Costa Lima da Silva, Patrícia. Universidade Federal de Minas Gerais; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Silva Santana Moura, César. Universidade Federal de Minas Gerais; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Batista Couto Villanoeva, Camila Nair. Universidade Federal de Minas Gerais; Brasil  
dc.description.fil
Fil: da Rocha Fernandes, Gabriel. Fundación Oswaldo Cruz; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Bengoa, Ana Agustina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nicoli, Jacques Robert. Universidade Federal de Minas Gerais; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Neumann, Elisabeth. Universidade Federal de Minas Gerais; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Cantini Nunes, Álvaro. Universidade Federal de Minas Gerais; Brasil  
dc.journal.title
International Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s10123-023-00431-4  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s10123-023-00431-4