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dc.contributor.author
Lisboa Rios, Diego
dc.contributor.author
Costa Lima da Silva, Patrícia
dc.contributor.author
Silva Santana Moura, César
dc.contributor.author
Batista Couto Villanoeva, Camila Nair
dc.contributor.author
da Rocha Fernandes, Gabriel
dc.contributor.author
Bengoa, Ana Agustina
dc.contributor.author
Garrote, Graciela Liliana
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela
dc.contributor.author
Nicoli, Jacques Robert
dc.contributor.author
Neumann, Elisabeth
dc.contributor.author
Cantini Nunes, Álvaro
dc.date.available
2024-05-06T13:52:33Z
dc.date.issued
2023-09
dc.identifier.citation
Lisboa Rios, Diego; Costa Lima da Silva, Patrícia; Silva Santana Moura, César; Batista Couto Villanoeva, Camila Nair; da Rocha Fernandes, Gabriel; et al.; Comparative metatranscriptome analysis of Brazilian milk and water kefir beverages; Springer Science and Business Media Deutschland GmbH; International Microbiology; 9-2023; 1-12
dc.identifier.issn
1139-6709
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/234568
dc.description.abstract
The present study compared bacterial and fungal diversity of kefir beverages produced using milk (MK) or sugared water (WK) as propagation matrices and grains from the cities of Curitiba (CU) or Salvador (SA), Brazil, by sequencing the complete set of RNA transcripts produced in four products. In Brazil, milk and sugared water are used as matrices to propagate kefir grains. In all beverages, the bacterial community was composed of Lactobacillaceae and Acetobacteraceae. Saccharomycetaceae was the yeast family more abundant in WK, and Dipodascaceae and Pichiaceae in MK. Regarding KEGG mapping of functional orthologs, the four kefir samples shared 70% of KO entries of yeast genes but only 36% of bacterial genes. Concerning main metabolic processes, the relative abundance of transcripts associated with metabolism (energy metabolism) and environmental information processing (membrane transport) had the highest water/milk kefir ratio observed in Firmicutes. In contrast, transcripts associated with genetic information processing (protein translation, folding, sorting, and degradation) oppositely had the lowest water/milk ratios. Concluding, milk and water kefir have quite different communities of microorganisms. Still, the main mapped functional processes are similar, with only quantitative variation in membrane transport and energy acquisition in the water kefir and protein synthesis and turnover in the milk kefir.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer Science and Business Media Deutschland GmbH
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ACETIC ACID BACTERIA
dc.subject
LACTIC ACID BACTERIA
dc.subject
METATRANSCRIPTOME
dc.subject
MILK KEFIR
dc.subject
WATER KEFIR
dc.subject
YEASTS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Comparative metatranscriptome analysis of Brazilian milk and water kefir beverages
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-04-04T13:17:00Z
dc.identifier.eissn
1618-1905
dc.journal.pagination
1-12
dc.journal.pais
Alemania
dc.description.fil
Fil: Lisboa Rios, Diego. Universidade Federal de Minas Gerais; Brasil
dc.description.fil
Fil: Costa Lima da Silva, Patrícia. Universidade Federal de Minas Gerais; Brasil
dc.description.fil
Fil: Silva Santana Moura, César. Universidade Federal de Minas Gerais; Brasil
dc.description.fil
Fil: Batista Couto Villanoeva, Camila Nair. Universidade Federal de Minas Gerais; Brasil
dc.description.fil
Fil: da Rocha Fernandes, Gabriel. Fundación Oswaldo Cruz; Brasil
dc.description.fil
Fil: Bengoa, Ana Agustina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Nicoli, Jacques Robert. Universidade Federal de Minas Gerais; Brasil
dc.description.fil
Fil: Neumann, Elisabeth. Universidade Federal de Minas Gerais; Brasil
dc.description.fil
Fil: Cantini Nunes, Álvaro. Universidade Federal de Minas Gerais; Brasil
dc.journal.title
International Microbiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s10123-023-00431-4
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s10123-023-00431-4
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