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dc.contributor.author
Golzi, María Eugenia
dc.contributor.author
Marchetti, Lucas
dc.contributor.author
Lorenzo, Gabriel
dc.date.available
2024-04-24T11:37:19Z
dc.date.issued
2023-08
dc.identifier.citation
Golzi, María Eugenia; Marchetti, Lucas; Lorenzo, Gabriel; Aquafaba from lentils (Lens culinaris) and common beans (Phaseolus vulgaris): a study of cooking variables and drying process on the techno-functional and microstructural properties; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 58; 10; 8-2023; 5398-5407
dc.identifier.issn
0950-5423
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/233949
dc.description.abstract
The effect of cooking time and the solid content was analysed in the techno-functional properties of lentils and common beans aquafaba, and their powders obtained through spray-drying. Foam drainage kinetic and emulsion destabilisation were successfully modelled showing that lentil aquafaba had better foaming capacity than beans, due to its higher protein content. Moreover, an increase in cooking time results in more liquid incorporated into the foam and a longer lag phase. Bean aquafaba had acceptable emulsifying capacity, attributable to higher soluble carbohydrates. Additionally, microstructure, Fourier Transform Infrared Spectrometry, rehydration capacity, and flowability of aquafaba powders were studied. Microscopy of dried lentil aquafaba showed damaged and collapsed particles, while bean powder consisted of spherical smooth particles. The dominant factor influencing aquafaba functional properties and powder characteristics was the legume type, attributed to their chemical compositions. These findings broaden the insights of alternative sources of aquafaba and enhance the industrial applicability of these residues through highly rehydratable and functional powders.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Cooking water
dc.subject
foams
dc.subject
microscopy
dc.subject
pulses
dc.subject
spray-drying
dc.subject
emulsions
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Aquafaba from lentils (Lens culinaris) and common beans (Phaseolus vulgaris): a study of cooking variables and drying process on the techno-functional and microstructural properties
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-04-04T13:17:20Z
dc.journal.volume
58
dc.journal.number
10
dc.journal.pagination
5398-5407
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.description.fil
Fil: Golzi, María Eugenia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Marchetti, Lucas. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lorenzo, Gabriel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.16658
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.16658
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