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dc.contributor.author
Golzi, María Eugenia  
dc.contributor.author
Marchetti, Lucas  
dc.contributor.author
Lorenzo, Gabriel  
dc.date.available
2024-04-24T11:37:19Z  
dc.date.issued
2023-08  
dc.identifier.citation
Golzi, María Eugenia; Marchetti, Lucas; Lorenzo, Gabriel; Aquafaba from lentils (Lens culinaris) and common beans (Phaseolus vulgaris): a study of cooking variables and drying process on the techno-functional and microstructural properties; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 58; 10; 8-2023; 5398-5407  
dc.identifier.issn
0950-5423  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/233949  
dc.description.abstract
The effect of cooking time and the solid content was analysed in the techno-functional properties of lentils and common beans aquafaba, and their powders obtained through spray-drying. Foam drainage kinetic and emulsion destabilisation were successfully modelled showing that lentil aquafaba had better foaming capacity than beans, due to its higher protein content. Moreover, an increase in cooking time results in more liquid incorporated into the foam and a longer lag phase. Bean aquafaba had acceptable emulsifying capacity, attributable to higher soluble carbohydrates. Additionally, microstructure, Fourier Transform Infrared Spectrometry, rehydration capacity, and flowability of aquafaba powders were studied. Microscopy of dried lentil aquafaba showed damaged and collapsed particles, while bean powder consisted of spherical smooth particles. The dominant factor influencing aquafaba functional properties and powder characteristics was the legume type, attributed to their chemical compositions. These findings broaden the insights of alternative sources of aquafaba and enhance the industrial applicability of these residues through highly rehydratable and functional powders.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Cooking water  
dc.subject
foams  
dc.subject
microscopy  
dc.subject
pulses  
dc.subject
spray-drying  
dc.subject
emulsions  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Aquafaba from lentils (Lens culinaris) and common beans (Phaseolus vulgaris): a study of cooking variables and drying process on the techno-functional and microstructural properties  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-04-04T13:17:20Z  
dc.journal.volume
58  
dc.journal.number
10  
dc.journal.pagination
5398-5407  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Golzi, María Eugenia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Marchetti, Lucas. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lorenzo, Gabriel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.16658  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.16658