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dc.contributor.author
López Córdoba, Alex Fernando  
dc.contributor.author
Deladino, Lorena  
dc.contributor.author
Agudelo Mesa, Leidy Bibiana  
dc.contributor.author
Martino, Miriam Nora  
dc.date.available
2017-08-31T19:58:33Z  
dc.date.issued
2013-10  
dc.identifier.citation
López Córdoba, Alex Fernando; Deladino, Lorena; Agudelo Mesa, Leidy Bibiana; Martino, Miriam Nora; Yerba mate antioxidant powders obtained by co-crystallization: Stability during storage; Elsevier; Journal of Food Engineering; 124; 10-2013; 158-165  
dc.identifier.issn
0260-8774  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/23384  
dc.description.abstract
The interest on yerba mate has increased in the last years due to its high content of bioactive compounds related to health benefits. Antioxidant aqueous extracts of yerba mate were entrapped into a sucrose matrix by co-crystallization. The products were characterized in terms of their morphology, entrapment yield, loading capacity, water activity, moisture content, antioxidant activity, thermal behavior, solubility and hygroscopicity. It was found that the co-crystallization process led to high entrapment yield and maintained the antioxidant activity of the yerba mate extract towards DPPH radical. Also, the co-crystallized powders showed values of water activity, moisture content, hygroscopicity and flowability indicative of high stability and good handling properties. The total polyphenols content of the co-crystallized products remained almost constant along storage at 75% RH and 20 C, however, fluctuations in their DPPH radical scavenging activity were observed.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Yerba Mate  
dc.subject
Natural Antioxidant  
dc.subject
Co-Crystallization  
dc.subject
Storage  
dc.subject
Sucrose  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Yerba mate antioxidant powders obtained by co-crystallization: Stability during storage  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-08-29T15:37:51Z  
dc.journal.volume
124  
dc.journal.pagination
158-165  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Ámsterdam  
dc.description.fil
Fil: López Córdoba, Alex Fernando. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Deladino, Lorena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Agudelo Mesa, Leidy Bibiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Engineering  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877413005190  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2013.10.010