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dc.contributor.author
López Córdoba, Alex Fernando
dc.contributor.author
Deladino, Lorena
dc.contributor.author
Agudelo Mesa, Leidy Bibiana
dc.contributor.author
Martino, Miriam Nora
dc.date.available
2017-08-31T19:58:33Z
dc.date.issued
2013-10
dc.identifier.citation
López Córdoba, Alex Fernando; Deladino, Lorena; Agudelo Mesa, Leidy Bibiana; Martino, Miriam Nora; Yerba mate antioxidant powders obtained by co-crystallization: Stability during storage; Elsevier; Journal of Food Engineering; 124; 10-2013; 158-165
dc.identifier.issn
0260-8774
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/23384
dc.description.abstract
The interest on yerba mate has increased in the last years due to its high content of bioactive compounds related to health benefits. Antioxidant aqueous extracts of yerba mate were entrapped into a sucrose matrix by co-crystallization. The products were characterized in terms of their morphology, entrapment yield, loading capacity, water activity, moisture content, antioxidant activity, thermal behavior, solubility and hygroscopicity. It was found that the co-crystallization process led to high entrapment yield and maintained the antioxidant activity of the yerba mate extract towards DPPH radical. Also, the co-crystallized powders showed values of water activity, moisture content, hygroscopicity and flowability indicative of high stability and good handling properties. The total polyphenols content of the co-crystallized products remained almost constant along storage at 75% RH and 20 C, however, fluctuations in their DPPH radical scavenging activity were observed.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Yerba Mate
dc.subject
Natural Antioxidant
dc.subject
Co-Crystallization
dc.subject
Storage
dc.subject
Sucrose
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Yerba mate antioxidant powders obtained by co-crystallization: Stability during storage
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-08-29T15:37:51Z
dc.journal.volume
124
dc.journal.pagination
158-165
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Ámsterdam
dc.description.fil
Fil: López Córdoba, Alex Fernando. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Deladino, Lorena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Agudelo Mesa, Leidy Bibiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Engineering
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877413005190
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2013.10.010


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