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dc.contributor.author
Marcovecchio, Jorge Eduardo  
dc.contributor.author
de Marco, Silvia Graciela  
dc.contributor.author
Buzzi, Natalia Sol  
dc.contributor.author
Botté, Sandra Elizabeth  
dc.contributor.author
Labudía, Ana Carolina  
dc.contributor.author
la Colla, Noelia Soledad  
dc.contributor.author
Fernandez Severini, Melisa Daiana  
dc.contributor.other
de la Guardia Cirugeda, Miguel  
dc.contributor.other
Garrigues, Salvador  
dc.date.available
2024-04-18T13:21:24Z  
dc.date.issued
2015  
dc.identifier.citation
Marcovecchio, Jorge Eduardo; de Marco, Silvia Graciela; Buzzi, Natalia Sol; Botté, Sandra Elizabeth; Labudía, Ana Carolina; et al.; Fish and seafood; Wiley Blackwell Publishing, Inc; 2015; 621-643  
dc.identifier.isbn
978-1-118-65436-1  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/233451  
dc.description.abstract
This chapter includes a detailed review on the content, distribution and accumulative processes of metals, metal loids and alkaline/alkaline earth metals within fish and seafood. The inclusion of minerals in the human diet, as well as their role in metabolism, growth and health, are discussed. Moreover, the main analytical methods as usually applied to determine the contents of these elements in fish and seafood are fully considered, including alternative processes of mineralization, sample treatments, and the diversity of analytical instrumentation. The exposure of human populations to potentially toxic metals through fish and seafood consumption is also reviewed, and the most significant case studies analysed: mercury in fish and shellfish species; cadmium in squids; copper and zinc in bivalves, molluscs and crustaceans; arsenic and selenium in sea food; calcium, magnesium, sodium and potassium in fish and shellfish, with analysis of the corresponding trends in accumulation, detoxification processes, toxicity levels, and usual exposure levels within different environments. Finally, the major risks and diseases that can occur in human populations as a consequence of exposure to the toxic metal content of fish and seafood are discussed. The main historical events have been considered within this framework, and the most important effects of these elements on health are included.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
HEAVY METALS  
dc.subject
SEA FOOD  
dc.subject
RELATED DESEASES  
dc.subject
CASE STUDIES  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Fish and seafood  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart  
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro  
dc.date.updated
2023-08-14T11:21:30Z  
dc.journal.pagination
621-643  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Marcovecchio, Jorge Eduardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto Argentino de Oceanografía. Universidad Nacional del Sur. Instituto Argentino de Oceanografía; Argentina. Universidad FASTA "Santo Tomas de Aquino"; Argentina. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Regional Bahía Blanca; Argentina  
dc.description.fil
Fil: de Marco, Silvia Graciela. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Biología; Argentina. Universidad FASTA "Santo Tomas de Aquino"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Buzzi, Natalia Sol. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto Argentino de Oceanografía. Universidad Nacional del Sur. Instituto Argentino de Oceanografía; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Biología, Bioquímica y Farmacia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Botté, Sandra Elizabeth. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto Argentino de Oceanografía. Universidad Nacional del Sur. Instituto Argentino de Oceanografía; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Biología, Bioquímica y Farmacia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Labudía, Ana Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto Argentino de Oceanografía. Universidad Nacional del Sur. Instituto Argentino de Oceanografía; Argentina  
dc.description.fil
Fil: la Colla, Noelia Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto Argentino de Oceanografía. Universidad Nacional del Sur. Instituto Argentino de Oceanografía; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fernandez Severini, Melisa Daiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto Argentino de Oceanografía. Universidad Nacional del Sur. Instituto Argentino de Oceanografía; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.wiley.com/WileyCDA/WileyTitle/productCd-1118654366.html  
dc.conicet.paginas
803  
dc.source.titulo
Handbook of Mineral Element in Foods: Chemistry, Analysis and Food Composition  
dc.conicet.nroedicion
1