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dc.contributor.author
Bolla, Patricia Araceli
dc.contributor.author
Carasi, Paula
dc.contributor.author
Bolla, María de los Ángeles
dc.contributor.author
de Antoni, Graciela Liliana
dc.contributor.author
Serradell, María de los Ángeles
dc.date.available
2017-08-30T20:12:48Z
dc.date.issued
2013-03
dc.identifier.citation
Bolla, Patricia Araceli; Carasi, Paula; Bolla, María de los Ángeles; de Antoni, Graciela Liliana; Serradell, María de los Ángeles; Protective effect of a mixture of kefir-isolated lactic acid bacteria and yeasts in a
hamster model of Clostridium difficile infection; Elsevier; Anaerobe; 21; 3-2013; 28-33
dc.identifier.issn
1075-9964
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/23337
dc.description.abstract
The objective of this work was to test the protective effect of a mixture (MM) constituted by kefir-isolated microorganisms (Lactobacillus plantarum, Lactobacillus kefir, Lc. lactis, Kluyveromyces marxianus and Saccharomyces cerevisiae) in a hamster model of infection with Clostridium difficile, an anaerobic Gram-positive bacterium that causes diarrhoea. Placebo or MM was administered ad libitum in drinking water from day 0 to the end of treatment. Hamsters received orally 200 μg of clyndamicin at day 7 and then were infected with 1 × 108 CFU of C. difficile by gavage. Development of diarrhoea and death was registered until the end of the protocol. Surviving animals were sacrificed at day 16, and a test for biological activity of clostridial toxins and histological stainings were performed in caecum samples. Six of seven infected animals developed diarrhoea and 5/7 died at the end of the experimental protocol. The histological sections showed oedema and inflammatory infiltrates with neutrophils and crypt abscesses. In the group of animals infected and treated with MM1/1000, only 1 of 7 hamsters showed diarrhoea and none of them died. The histological sections showed only a slight thickening of the mucosa with presence of lymphocytic infiltrate. These results demonstrate that an oral treatment with a mixture of kefir-isolated bacteria and yeasts was able to prevent diarrhoea and enterocolitis triggered by C. difficile.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Clostridium Difficile
dc.subject
Kefir
dc.subject
Hamsters
dc.title
Protective effect of a mixture of kefir-isolated lactic acid bacteria and yeasts in a
hamster model of Clostridium difficile infection
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-08-07T16:38:31Z
dc.journal.volume
21
dc.journal.pagination
28-33
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Ámsterdam
dc.description.fil
Fil: Bolla, Patricia Araceli. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Carasi, Paula. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bolla, María de los Ángeles. Provincia de Buenos Aires. Ministerio de Salud. Hospital Interzonal General de Agudos Prof. “Dr. Rodolfo Rossi”; Argentina
dc.description.fil
Fil: de Antoni, Graciela Liliana. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Serradell, María de los Ángeles. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.journal.title
Anaerobe
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.anaerobe.2013.03.010
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1075996413000516
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