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dc.contributor.author
Bolla, Patricia Araceli  
dc.contributor.author
Carasi, Paula  
dc.contributor.author
Bolla, María de los Ángeles  
dc.contributor.author
de Antoni, Graciela Liliana  
dc.contributor.author
Serradell, María de los Ángeles  
dc.date.available
2017-08-30T20:12:48Z  
dc.date.issued
2013-03  
dc.identifier.citation
Bolla, Patricia Araceli; Carasi, Paula; Bolla, María de los Ángeles; de Antoni, Graciela Liliana; Serradell, María de los Ángeles; Protective effect of a mixture of kefir-isolated lactic acid bacteria and yeasts in a hamster model of Clostridium difficile infection; Elsevier; Anaerobe; 21; 3-2013; 28-33  
dc.identifier.issn
1075-9964  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/23337  
dc.description.abstract
The objective of this work was to test the protective effect of a mixture (MM) constituted by kefir-isolated microorganisms (Lactobacillus plantarum, Lactobacillus kefir, Lc. lactis, Kluyveromyces marxianus and Saccharomyces cerevisiae) in a hamster model of infection with Clostridium difficile, an anaerobic Gram-positive bacterium that causes diarrhoea. Placebo or MM was administered ad libitum in drinking water from day 0 to the end of treatment. Hamsters received orally 200 μg of clyndamicin at day 7 and then were infected with 1 × 108 CFU of C. difficile by gavage. Development of diarrhoea and death was registered until the end of the protocol. Surviving animals were sacrificed at day 16, and a test for biological activity of clostridial toxins and histological stainings were performed in caecum samples. Six of seven infected animals developed diarrhoea and 5/7 died at the end of the experimental protocol. The histological sections showed oedema and inflammatory infiltrates with neutrophils and crypt abscesses. In the group of animals infected and treated with MM1/1000, only 1 of 7 hamsters showed diarrhoea and none of them died. The histological sections showed only a slight thickening of the mucosa with presence of lymphocytic infiltrate. These results demonstrate that an oral treatment with a mixture of kefir-isolated bacteria and yeasts was able to prevent diarrhoea and enterocolitis triggered by C. difficile.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Clostridium Difficile  
dc.subject
Kefir  
dc.subject
Hamsters  
dc.title
Protective effect of a mixture of kefir-isolated lactic acid bacteria and yeasts in a hamster model of Clostridium difficile infection  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-08-07T16:38:31Z  
dc.journal.volume
21  
dc.journal.pagination
28-33  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Ámsterdam  
dc.description.fil
Fil: Bolla, Patricia Araceli. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Carasi, Paula. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bolla, María de los Ángeles. Provincia de Buenos Aires. Ministerio de Salud. Hospital Interzonal General de Agudos Prof. “Dr. Rodolfo Rossi”; Argentina  
dc.description.fil
Fil: de Antoni, Graciela Liliana. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Serradell, María de los Ángeles. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.journal.title
Anaerobe  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.anaerobe.2013.03.010  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1075996413000516