Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Romero Donato, Cindy Johana
dc.contributor.author
Humaran, Juan Francisco
dc.contributor.author
Nichea, Maria Julia
dc.contributor.author
Zachetti, Vanessa Gimena Lourdes
dc.contributor.author
Cendoya, Eugenia
dc.contributor.author
Demonte, Luisina Delma
dc.contributor.author
Repetti, María Rosa
dc.contributor.author
Ramirez, Maria Laura
dc.date.available
2024-04-17T10:54:27Z
dc.date.issued
2022
dc.identifier.citation
Influence of temperature and water activity on growth and aflatoxin production of Aspergillus flavus strains isolated from chickpeas; The World Mycotoxin Forum 13th conference; Parma; Italia; 2022; 138-138
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/233223
dc.description.abstract
Chickpea (Cicer arietinum L.) is one of the most cultivated pulses in terms of world production. There is a high demand for world production due to the crops nutritional value. In Argentina, most of chickpea production is exported. Chickpea is susceptible to more than 25 well documented fungal pathogens, that cause seed deterioration, and contamination with mycotoxins. The most worldwide prevalent fungi in chickpeas are species belonging to Aspergillus, Fusarium, Penicillium, Alternaria, and Rhizopus genera. In a previous study we observed that A. flavus was the prevalent fungi isolated from chickpea. Considering that A. flavus has the ability to produce aflatoxins (compounds classified in group 1 by IARC) and aflatoxin production and fungal growth of A. flavus can be influenced by abiotic conditions, the effect of water activity (aW; 0.99, 0.98, 0.96, 0.94, 0.92, 0.90 and 0.87), temperature (15, 25, and 30 °C), incubation time (5, 10, 14, and 21 days), and their interactions on mycelial growth and aflatoxin production in a chickpea-based medium by three A. flavus strains isolated from chickpea in Argentina was evaluated. Maximum growth rates were obtained at aW 0.99 and 30 °C, with growth decreasing as the aW of the medium was reduced. Maximum amounts of aflatoxins were produced at 0.99 aW and 25 °C after 5 days of incubation for 2 strains, and at 25 °C and 0.96 aW after 21 days of incubation for the third strain. Aflatoxin concentrations varied depending on the aW and temperature interactions assayed. Two-dimensional profiles of aW by temperature interactions were developed from these data to identify areas where conditions indicate a significant risk from aflatoxin accumulation on chickpea. This study provides useful data about conditions representing a high and a low risk for aflatoxin contamination of chickpea which is of greater concern because chickpea is destined mainly for human consumption.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Bastiaanse Communication
dc.relation
https://ri.conicet.gov.ar/handle/11336/203145
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Mycotoxin
dc.subject
Aspergillus flavus
dc.subject
Influence water activity
dc.subject
Aflatoxin
dc.subject.classification
Agricultura
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Influence of temperature and water activity on growth and aflatoxin production of Aspergillus flavus strains isolated from chickpeas
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/conferenceObject
dc.type
info:ar-repo/semantics/documento de conferencia
dc.date.updated
2024-03-15T15:02:04Z
dc.journal.pagination
138-138
dc.journal.pais
Italia
dc.journal.ciudad
Parma
dc.description.fil
Fil: Romero Donato, Cindy Johana. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Humaran, Juan Francisco. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Nichea, Maria Julia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zachetti, Vanessa Gimena Lourdes. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cendoya, Eugenia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Demonte, Luisina Delma. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Programa de Investigación y Análisis de Residuos y Contaminantes Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Repetti, María Rosa. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Programa de Investigación y Análisis de Residuos y Contaminantes Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ramirez, Maria Laura. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.bastiaanse-communication.com/WMF2021-2022/
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.coverage
Internacional
dc.type.subtype
Conferencia
dc.description.nombreEvento
The World Mycotoxin Forum 13th conference
dc.date.evento
2022-05-16
dc.description.ciudadEvento
Parma
dc.description.paisEvento
Italia
dc.type.publicacion
Book
dc.description.institucionOrganizadora
Universidad de Parma
dc.source.libro
The World Mycotoxyn Forum 13th conference
dc.date.eventoHasta
2022-05-18
dc.type
Conferencia
Archivos asociados