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dc.contributor.author
Cortina, Pablo Ramiro  
dc.contributor.author
Asis, Ramón  
dc.contributor.author
Peralta, Iris Edith  
dc.contributor.author
Asprelli, Pablo Diego  
dc.contributor.author
Santiago, Ana Noemi  
dc.date.available
2017-08-30T16:49:29Z  
dc.date.issued
2016-05  
dc.identifier.citation
Cortina, Pablo Ramiro; Asis, Ramón; Peralta, Iris Edith; Asprelli, Pablo Diego; Santiago, Ana Noemi; Determination of Volatile Organic Compounds in Andean Tomato Landraces by Headspace Solid Phase Microextraction-Gas Chromatography-Mass Spectrometry; Sociedade Brasileira de Química; Journal Of The Brazilian Chemical Society; 28; 1; 5-2016; 30-41  
dc.identifier.issn
0103-5053  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/23313  
dc.description.abstract
Traditional tomatoes (Solanum lycopersicum L.) have been mainly selected for their fruit quality and maintained by local farmers in Andean areas of Cuyo and Northwestern Argentina. Volatile organic compounds (VOCs) in mature fruits of Andean tomato landraces were evaluated for the first time using headspace solid phase microextraction (HS-SPME) and gas chromatographymass spectrometry (GC-MS) and combined with classical multivariate analysis. The data sets composed of 101 volatile metabolites were identified in 4 accessions of Andean landraces, one commercial variety and one wild tomato accession (Solanum pimpinellifolium L.). The metabolic profile showed typical VOCs of tomato and 21 new compounds never informed in S. lycopersicum. Andean traditional tomatoes have been shown to be metabolically different from wild species. In addition, some varieties of Andean tomatoes have a different profile of VOCs and are richer than the commercial variety. A different and original metabolic volatile composition found in fruits of Andean tomato landraces of Argentina, in comparison with commercial cultivars, might probably reveals selection based on quality attributes made by local farmers.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Sociedade Brasileira de Química  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Tomato  
dc.subject
Fruit  
dc.subject
Spme  
dc.subject
Volatile Meabolites  
dc.subject
Multivariate Analysis  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Determination of Volatile Organic Compounds in Andean Tomato Landraces by Headspace Solid Phase Microextraction-Gas Chromatography-Mass Spectrometry  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-08-22T18:21:07Z  
dc.identifier.eissn
1678-4790  
dc.journal.volume
28  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
30-41  
dc.journal.pais
Brasil  
dc.journal.ciudad
San Pablo  
dc.description.fil
Fil: Cortina, Pablo Ramiro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Asis, Ramón. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones En Bioquímica Clínica E Inmunología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Peralta, Iris Edith. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Asprelli, Pablo Diego. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria La Consulta; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Santiago, Ana Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba; Argentina  
dc.journal.title
Journal Of The Brazilian Chemical Society  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://ref.scielo.org/vpbv5c  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.5935/0103-5053.20160142