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dc.contributor.author
Cortina, Pablo Ramiro
dc.contributor.author
Asis, Ramón
dc.contributor.author
Peralta, Iris Edith
dc.contributor.author
Asprelli, Pablo Diego
dc.contributor.author
Santiago, Ana Noemi
dc.date.available
2017-08-30T16:49:29Z
dc.date.issued
2016-05
dc.identifier.citation
Cortina, Pablo Ramiro; Asis, Ramón; Peralta, Iris Edith; Asprelli, Pablo Diego; Santiago, Ana Noemi; Determination of Volatile Organic Compounds in Andean Tomato Landraces by Headspace Solid Phase Microextraction-Gas Chromatography-Mass Spectrometry; Sociedade Brasileira de Química; Journal Of The Brazilian Chemical Society; 28; 1; 5-2016; 30-41
dc.identifier.issn
0103-5053
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/23313
dc.description.abstract
Traditional tomatoes (Solanum lycopersicum L.) have been mainly selected for their fruit quality and maintained by local farmers in Andean areas of Cuyo and Northwestern Argentina. Volatile organic compounds (VOCs) in mature fruits of Andean tomato landraces were evaluated for the first time using headspace solid phase microextraction (HS-SPME) and gas chromatographymass spectrometry (GC-MS) and combined with classical multivariate analysis. The data sets composed of 101 volatile metabolites were identified in 4 accessions of Andean landraces, one commercial variety and one wild tomato accession (Solanum pimpinellifolium L.). The metabolic profile showed typical VOCs of tomato and 21 new compounds never informed in S. lycopersicum. Andean traditional tomatoes have been shown to be metabolically different from wild species. In addition, some varieties of Andean tomatoes have a different profile of VOCs and are richer than the commercial variety. A different and original metabolic volatile composition found in fruits of Andean tomato landraces of Argentina, in comparison with commercial cultivars, might probably reveals selection based on quality attributes made by local farmers.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Sociedade Brasileira de Química
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Tomato
dc.subject
Fruit
dc.subject
Spme
dc.subject
Volatile Meabolites
dc.subject
Multivariate Analysis
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Determination of Volatile Organic Compounds in Andean Tomato Landraces by Headspace Solid Phase Microextraction-Gas Chromatography-Mass Spectrometry
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-08-22T18:21:07Z
dc.identifier.eissn
1678-4790
dc.journal.volume
28
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
30-41
dc.journal.pais
Brasil
dc.journal.ciudad
San Pablo
dc.description.fil
Fil: Cortina, Pablo Ramiro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Asis, Ramón. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones En Bioquímica Clínica E Inmunología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Peralta, Iris Edith. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Asprelli, Pablo Diego. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria La Consulta; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Santiago, Ana Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba; Argentina
dc.journal.title
Journal Of The Brazilian Chemical Society
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://ref.scielo.org/vpbv5c
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.5935/0103-5053.20160142
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