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dc.contributor.author
Hoffmann, Elizabeth  
dc.contributor.author
Boeri, Patricia  
dc.contributor.author
Monasterio, Romina Paula  
dc.contributor.author
Fontana, Ariel Ramón  
dc.contributor.author
Puppo, Maria Cecilia  
dc.contributor.author
Barrio, Daniel Alejandro  
dc.contributor.author
Piñuel, Maria Lucrecia  
dc.date.available
2024-04-09T11:23:46Z  
dc.date.issued
2024-02  
dc.identifier.citation
Hoffmann, Elizabeth; Boeri, Patricia; Monasterio, Romina Paula; Fontana, Ariel Ramón; Puppo, Maria Cecilia; et al.; Bioactivity of Prosopis alpataco and Prosopis flexuosa flours: Healthy alternatives as ingredients for nutritional foods; Elsevier; Food Bioscience; 58; 2-2024; 1-37  
dc.identifier.issn
2212-4292  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/232462  
dc.description.abstract
Prosopis spp. Pods are a staple food among rural communities. The nutritionalcomposition, antioxidant activity and in vivo biological properties of P. alpataco Phil.And P. flexuosa DC., underutilized Prosopis species, were studied. High amount ofdietary fiber (>50%) and polyphenols (0.45-0.50g of gallic acid equivalents, GAE/100gflour) were detected. The content of aminoacids, minerals, and the profile of phenoliccompounds (PCs) were determined from pods. Among the most abundant PCs, (-)-epigallocatechin gallate, trans-picein and ε-viniferin were identified for the first time inProsopis species. In vivo study with zebrafish model revealed that pod extractsresulted in lower reactive oxygen species generation (up to 30%) compared to thecontrol group. Also, P. alpataco extract was able to inhibit enzymes associated withmetabolic syndrome progression: α-amylase, α-glucosidase and lipase (half maximalinhibitory concentration: IC50 1.93, 2.94 and 22 μgGAE/ml, respectively). The resultsevidence the potential value of this non-conventional flour as a promising ingredient forfunctional foods.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Prosopis spp.  
dc.subject
Phenolic compounds  
dc.subject
(-)-epigallocatechin gallate  
dc.subject
trans-picein  
dc.subject
ε- 33 viniferin  
dc.subject
Zebrafish  
dc.subject
Metabolic Syndrome  
dc.subject
Proximate composition  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Bioactivity of Prosopis alpataco and Prosopis flexuosa flours: Healthy alternatives as ingredients for nutritional foods  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-04-04T13:12:24Z  
dc.journal.volume
58  
dc.journal.pagination
1-37  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Hoffmann, Elizabeth. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro | Universidad Nacional de Rio Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Boeri, Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro | Universidad Nacional de Rio Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Monasterio, Romina Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fontana, Ariel Ramón. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Puppo, Maria Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Barrio, Daniel Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro | Universidad Nacional de Rio Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Piñuel, Maria Lucrecia. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro | Universidad Nacional de Rio Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro.; Argentina  
dc.journal.title
Food Bioscience  
dc.rights.embargoDate
2024-08-09  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2212429224002086  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fbio.2024.103778