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dc.contributor.author
Gonzalez Flores, Melisa
dc.contributor.author
Bruzone, María Clara
dc.contributor.author
Origone, Andrea Cecilia
dc.contributor.author
Burini, Julieta Amalia
dc.contributor.author
Rodríguez, María Eugenia
dc.contributor.author
Lopes, Christian Ariel
dc.contributor.author
Libkind Frati, Diego
dc.contributor.other
Alves Júnior, Sérgio Luiz
dc.contributor.other
Treichel, Helen
dc.contributor.other
Olitta Basso, Thiago
dc.contributor.other
Ugarte Stambuk, Boris
dc.date.available
2024-04-08T11:52:56Z
dc.date.issued
2022
dc.identifier.citation
Gonzalez Flores, Melisa; Bruzone, María Clara; Origone, Andrea Cecilia; Burini, Julieta Amalia; Rodríguez, María Eugenia; et al.; Yeasts in the Beverage Industry: Patagonia Gets Wild; Bentham Science Publishers; 2; 2022; 284-303
dc.identifier.isbn
978-981-5051-06-3
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/232267
dc.description.abstract
Yeasts are intimately involved in the production of fermented alcoholic beverages being the most popular examples of beer, cider and wine. The present chapter reviews the impact of yeasts in the production of these three fermented beverages and focuses on recent innovation trends regarding the use of nonconventional yeasts for the increase of flavour complexity and/or the development of novel special products that better meet current customer’s demands. The granting of regional identity by using locally sourced yeast strains is also revised, and the experience gathered in the region of Andean Patagonia (Argentina) related to the isolation, screening, selection, improvement (in some cases) and all the way to the industrial application is described. North-western Patagonia natural forests harbour yeasts species of great scientific and fundamental relevance, among which the cryotolerant species Saccharomyces uvarum and Saccharomyces eubayanus are the most important for this chapter. The successful cases reviewed here of the study and application of Patagonian cold-adapted wild Saccharomyces yeasts for beer, cider, and wine innovation demonstrate that the laborious journey from nature to industry application is feasible and advantageous.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Bentham Science Publishers
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANDES
dc.subject
ARGENTINA
dc.subject
BEER
dc.subject
CIDER
dc.subject
CRAFT INDUSTRY
dc.subject
EUBY
dc.subject
HYBRIDIZATION
dc.subject.classification
Biotecnología Agrícola y Biotecnología Alimentaria
dc.subject.classification
Biotecnología Agropecuaria
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Yeasts in the Beverage Industry: Patagonia Gets Wild
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro
dc.date.updated
2023-07-06T22:11:13Z
dc.journal.volume
2
dc.journal.pagination
284-303
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
284-326
dc.description.fil
Fil: Gonzalez Flores, Melisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bruzone, María Clara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales. Universidad Nacional del Comahue. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Origone, Andrea Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Burini, Julieta Amalia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales. Universidad Nacional del Comahue. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rodríguez, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lopes, Christian Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Libkind Frati, Diego. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales. Universidad Nacional del Comahue. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://benthamscience.com/public/chapter/16681
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.2174/9789815051063122020012
dc.conicet.paginas
460
dc.source.titulo
Yeasts: From Nature to Bioprocesses
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