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dc.contributor.author
Guiñazu, Lorena Belen
dc.contributor.author
Pastor, Nicolás Alejandro
dc.contributor.author
Autran, Valeria Alejandra
dc.contributor.author
Cejas, Leonardo Gabriel
dc.contributor.author
Torres, Adriana Mabel
dc.contributor.author
Andrés, Javier Alberto
dc.date.available
2024-04-05T17:53:13Z
dc.date.issued
2023
dc.identifier.citation
The Protective role of Pseudomonas sp PCI2 on post-harvest deterioration of tomato caused by Alternaria alternata; XL Reunión Científica Anual de la Sociedad de Biología de Cuyo; Mendoza; Argentina; 2022; 5-5
dc.identifier.issn
1667-5746
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/232201
dc.description.abstract
The high moisture content and water-soluble nutrients in tomato fruits make them perishable and susceptible to a number of fungal pathogens that cause postharvest rots. The Alternaria genus, widely distributed in nature, includes pathogenic species that can infect field crops or cause significant post-harvest damage, behaving as a facultative pathogen that is favored by stress, maturity and senescence of the host. In the tomato fruit, the conidia of the fungus germinate and penetrate through wounds and the infection remains latent until maturity, when tissues weaken. A. alternata infection is visualized as dark brown to black, smooth, slightly sunken, firm-textured lesions that can reach several centimeters in diameter. The application of fungicides is a common strategy used in an attempt to minimize post-harvest losses; however, this practice has caused environmental problems due to its residual toxicity, stimulated the appearance of strains resistant to active principles and generated concern for human safety and animal. A sustainable alternative is the development of products based on biological control agents. Among them, bacteria of the Pseudomonas genus have been reported as efficient against various fungi.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Tech Science Press
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
TOMATO
dc.subject
BIOCONTROL
dc.subject
ALTERNARIA
dc.subject
PSEUDOMONAS
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
The Protective role of Pseudomonas sp PCI2 on post-harvest deterioration of tomato caused by Alternaria alternata
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/conferenceObject
dc.type
info:ar-repo/semantics/documento de conferencia
dc.date.updated
2024-03-15T15:00:51Z
dc.journal.volume
47
dc.journal.number
Suplemento 4
dc.journal.pagination
5-5
dc.journal.pais
Argentina
dc.journal.ciudad
Mendoza
dc.description.fil
Fil: Guiñazu, Lorena Belen. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Agronomía y Veterinaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pastor, Nicolás Alejandro. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Autran, Valeria Alejandra. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Agronomía y Veterinaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cejas, Leonardo Gabriel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Torres, Adriana Mabel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Andrés, Javier Alberto. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Agronomía y Veterinaria; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://sbcuyo.org.ar/wp-content/uploads/2024/02/TSP_BIOCELL_55011.pdf
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.coverage
Nacional
dc.type.subtype
Reunión
dc.description.nombreEvento
XL Reunión Científica Anual de la Sociedad de Biología de Cuyo
dc.date.evento
2022-12-06
dc.description.ciudadEvento
Mendoza
dc.description.paisEvento
Argentina
dc.type.publicacion
Journal
dc.description.institucionOrganizadora
Sociedad de Biología de Cuyo
dc.source.revista
Biocell
dc.date.eventoHasta
2022-12-07
dc.type
Reunión
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