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dc.contributor.author
Torres, Paola Beatriz

dc.contributor.author
Baldor, Sofia

dc.contributor.author
Quiroga, Evelina

dc.contributor.author
Ramirez Pastor, Antonio Jose

dc.contributor.author
Spelzini, Darío

dc.contributor.author
Boeris, Valeria

dc.contributor.author
Narambuena, Claudio Fabian

dc.date.available
2024-04-04T15:24:14Z
dc.date.issued
2024-01-31
dc.identifier.citation
Torres, Paola Beatriz; Baldor, Sofia; Quiroga, Evelina; Ramirez Pastor, Antonio Jose; Spelzini, Darío; et al.; Modulation of the electrostatic potential around α-lactalbumin using oligoelectrolyte chains, pH and salt concentration; Royal Society of Chemistry; Soft Matter; 20; 9; 31-1-2024; 2100-2112
dc.identifier.issn
1744-683X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/231987
dc.description.abstract
In this study, we conducted a comprehensive computational investigation of the interaction between α-lactalbumin, a small globular protein, and strong anionic oligoelectrolyte chains with a polymerization degree from 2 to 9. Both the protein and oligoelectrolyte chains are represented using coarse-grained models, and their properties were calculated by the Monte Carlo method under constant pH conditions. We were able to estimate the effects of this interaction on the electrostatic potential around the protein. At acidic pH, the protein had a net positive charge; therefore, the electrostatic potential around it was also positive. To neutralize or reverse this electrostatic potential, oligoelectrolyte chains with a minimum size of six monomers were necessary. Simultaneously, low salt concentrations were required as elevated salt levels led to a significant attenuation of the electrostatic interactions and the corresponding electrostatic potential.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Royal Society of Chemistry

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
a-lactalbumin
dc.subject
Coacervation technology
dc.subject
Monte Carlo method
dc.subject
Molecular dynamics
dc.subject.classification
Otras Biotecnología Industrial

dc.subject.classification
Biotecnología Industrial

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Modulation of the electrostatic potential around α-lactalbumin using oligoelectrolyte chains, pH and salt concentration
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-03-19T14:01:42Z
dc.identifier.eissn
1744-6848
dc.journal.volume
20
dc.journal.number
9
dc.journal.pagination
2100-2112
dc.journal.pais
Reino Unido

dc.description.fil
Fil: Torres, Paola Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich". Grupo Vinculado Bionanotecnología y Sistemas Complejos | Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich". Grupo Vinculado Bionanotecnología y Sistemas Complejos. - Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Regional San Rafael. Grupo Vinculado Bionanotecnología y Sistemas Complejos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Baldor, Sofia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Quiroga, Evelina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich". Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich"; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ramirez Pastor, Antonio Jose. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich". Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich"; Argentina
dc.description.fil
Fil: Spelzini, Darío. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Boeris, Valeria. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
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Fil: Narambuena, Claudio Fabian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich". Grupo Vinculado Bionanotecnología y Sistemas Complejos | Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich". Grupo Vinculado Bionanotecnología y Sistemas Complejos. - Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Regional San Rafael. Grupo Vinculado Bionanotecnología y Sistemas Complejos; Argentina
dc.journal.title
Soft Matter

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2024/sm/d3sm01414b
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1039/D3SM01414B
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