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dc.contributor.author
Torres, Paola Beatriz  
dc.contributor.author
Baldor, Sofia  
dc.contributor.author
Quiroga, Evelina  
dc.contributor.author
Ramirez Pastor, Antonio Jose  
dc.contributor.author
Spelzini, Darío  
dc.contributor.author
Boeris, Valeria  
dc.contributor.author
Narambuena, Claudio Fabian  
dc.date.available
2024-04-04T15:24:14Z  
dc.date.issued
2024-01-31  
dc.identifier.citation
Torres, Paola Beatriz; Baldor, Sofia; Quiroga, Evelina; Ramirez Pastor, Antonio Jose; Spelzini, Darío; et al.; Modulation of the electrostatic potential around α-lactalbumin using oligoelectrolyte chains, pH and salt concentration; Royal Society of Chemistry; Soft Matter; 20; 9; 31-1-2024; 2100-2112  
dc.identifier.issn
1744-683X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/231987  
dc.description.abstract
In this study, we conducted a comprehensive computational investigation of the interaction between α-lactalbumin, a small globular protein, and strong anionic oligoelectrolyte chains with a polymerization degree from 2 to 9. Both the protein and oligoelectrolyte chains are represented using coarse-grained models, and their properties were calculated by the Monte Carlo method under constant pH conditions. We were able to estimate the effects of this interaction on the electrostatic potential around the protein. At acidic pH, the protein had a net positive charge; therefore, the electrostatic potential around it was also positive. To neutralize or reverse this electrostatic potential, oligoelectrolyte chains with a minimum size of six monomers were necessary. Simultaneously, low salt concentrations were required as elevated salt levels led to a significant attenuation of the electrostatic interactions and the corresponding electrostatic potential.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Royal Society of Chemistry  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
a-lactalbumin  
dc.subject
Coacervation technology  
dc.subject
Monte Carlo method  
dc.subject
Molecular dynamics  
dc.subject.classification
Otras Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Modulation of the electrostatic potential around α-lactalbumin using oligoelectrolyte chains, pH and salt concentration  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-03-19T14:01:42Z  
dc.identifier.eissn
1744-6848  
dc.journal.volume
20  
dc.journal.number
9  
dc.journal.pagination
2100-2112  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Torres, Paola Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich". Grupo Vinculado Bionanotecnología y Sistemas Complejos | Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich". Grupo Vinculado Bionanotecnología y Sistemas Complejos. - Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Regional San Rafael. Grupo Vinculado Bionanotecnología y Sistemas Complejos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Baldor, Sofia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Quiroga, Evelina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich". Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ramirez Pastor, Antonio Jose. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich". Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Spelzini, Darío. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Boeris, Valeria. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Narambuena, Claudio Fabian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich". Grupo Vinculado Bionanotecnología y Sistemas Complejos | Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich". Grupo Vinculado Bionanotecnología y Sistemas Complejos. - Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Regional San Rafael. Grupo Vinculado Bionanotecnología y Sistemas Complejos; Argentina  
dc.journal.title
Soft Matter  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2024/sm/d3sm01414b  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1039/D3SM01414B