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dc.contributor.author
Patrignani, Mariela

dc.contributor.author
González Forte, Lucía del Sol

dc.contributor.author
Rufián Henares, J. A.
dc.contributor.author
Conforti, Paula Andrea

dc.date.available
2024-04-04T14:22:33Z
dc.date.issued
2023-03
dc.identifier.citation
Patrignani, Mariela; González Forte, Lucía del Sol; Rufián Henares, J. A.; Conforti, Paula Andrea; Elucidating the structure of melanoidins derived from biscuits: A preliminary study; Elsevier; Food Chemistry; 419; 136082; 3-2023; 1-17
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/231976
dc.description.abstract
Melanoidins present important physiological activities, but their structure is largely unknown. The objective of the present work was to reveal the physicochemical characteristics of biscuit melanoidins(BM) prepared under high temperature(HT) and low temperature(LT) conditions (150 °C/25 min-100 °C/80 min respectively). BM were characterised and analysed by differential scanning calorimetry, X-ray and FT-IR. Moreover, the antioxidant capacity and the zeta potential were determined. The phenolic content of HT-BM was higher than that of LT-BM (19.5 ± 2.6% vs 7.8 ± 0.3% respectively, p ≤ 0.05) and the antioxidant capacity determined by ABTS/DPPH/FRAP (p ≤ 0.05) was greater. Also, HT-BM presented a 30% increase in crystal structure compared to LT-BM according to X-ray analysis. The magnitude of the negative net charge was significantly higher in HT-BM (−36.8 ± 0.6) than in LT-BM (−16.8 ± 0.1)(p ≤ 0.05). FT-IR analysis confirmed the presence of phenolic and intermediate Maillard reaction compounds bound to the HT-BM structure. In conclusion, the different heating treatments applied to biscuits led to differences in the melanoidin structure.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BISCUIT MELANOIDINS
dc.subject
STRUCTURE ANALYSIS
dc.subject
CRYSTALLINITY
dc.subject
NEGATIVE CHARGE
dc.subject
ANTIOXIDANT CAPACITY
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Elucidating the structure of melanoidins derived from biscuits: A preliminary study
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-04-04T13:17:32Z
dc.journal.volume
419
dc.journal.number
136082
dc.journal.pagination
1-17
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.description.fil
Fil: Patrignani, Mariela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: González Forte, Lucía del Sol. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rufián Henares, J. A.. Centro de Investigación Biomédica; España
dc.description.fil
Fil: Conforti, Paula Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0308814623007008
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.136082
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