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dc.contributor.author
Arballo, Javier Ramiro  
dc.contributor.author
Campañone, Laura Analia  
dc.contributor.other
Jafari, Seid Mahdi  
dc.date.available
2024-04-04T14:19:29Z  
dc.date.issued
2023  
dc.identifier.citation
Arballo, Javier Ramiro; Campañone, Laura Analia; Application of microwave processing in the food industry; Woodhead Publishing; 6; 7; 2023; 165-226  
dc.identifier.isbn
9780128221075  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/231975  
dc.description.abstract
The osmotic dehydration (OD) method is widely used for the partial removal of water from fruits and vegetables by immersion in hypertonic (osmotic) solution of sugars, polyalcohols and / or salts. Despite the reduction of the moisture content of the food favored by the process (OD), the final water activity is still very high and additional processes being necessary, such as microwave drying (MWD). In this chapter, the mechanisms for energy, mass and momentum transfer involved in osmotic and microwave dehydration processes will be analyzed. Microscopic balances of mass and energy will be raised with varying degrees of precision and description. For the first stage of dehydration by impregnation, diffusive mechanisms will be explained, as well as more complete models such as the Spiazzi-Mascheroni osmotic-diffusional model. In turn, for microwave dehydration process, energy and mass balances will be considered; internal heat generation due to the interaction of food with electromagnetic energy will be described. Mass transfer during microwave dehydration will be addressed considering the mechanistic approach. Finally, the predictions of the different models will be shown and their validation will be carried out with experimental results of osmodehydrated fruits obtained in our laboratory.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Woodhead Publishing  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
MICROWAVE  
dc.subject
APPLICATIONS  
dc.subject
FOOD  
dc.subject
MATHEMATICAL MODELS  
dc.subject
PRETREATMENTS  
dc.subject
POROUS MEDIA  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Application of microwave processing in the food industry  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart  
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro  
dc.date.updated
2024-04-04T13:17:52Z  
dc.journal.volume
6  
dc.journal.number
7  
dc.journal.pagination
165-226  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Arballo, Javier Ramiro. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Campañone, Laura Analia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/B978-0-12-822107-5.00012-X  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B978012822107500012X  
dc.conicet.paginas
480  
dc.source.titulo
Emerging thermal processes in the food industry