Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Timing is everything: how planting period shapes nutritional quality, mycobiota characteristics, and mycotoxin contamination in maize (Zea mays) grains

Pérez Pizá, María CeciliaIcon ; Vicente, S.; Castellari, C. C.; Mousegne, F.; Jecke, F.; Cornejo, PaulaIcon ; Ibañez, V. N.; Sansinena, Marina JuliaIcon ; Vago, Maria Elena; Stenglein, Sebastian AlbertoIcon ; Pacín, A.
Fecha de publicación: 01/2024
Editorial: Springer
Revista: European Journal of Plant Pathology
ISSN: 0929-1873
e-ISSN: 1573-8469
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Agronomía, reproducción y protección de plantas

Resumen

Maize (Zea mays L.) is crucial in global grain markets and food/feed production. Fungal con- tamination in ears can adversely affect crop yield and diminish the nutritional value of grains. Moreover, many of the main pathogens affecting maize are pro- ducers of mycotoxins, which pose a risk to food safety.The area under late-planted maize in Argentina has increased, as more stable yields despite lower poten- tial are expected in comparison to the early planting period. However, late-planted maize is prone to fun- gal infections and insect damage as well as mycotoxin.
Palabras clave: Maize , Grain mycobiota , Mycotoxins , Planting period yield , Maize
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Tamaño: 1.210Mb
Formato: PDF
.
Solicitar
Licencia
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/230787
DOI: http://dx.doi.org/10.1007/s10658-024-02820-5
URL: https://link.springer.com/article/10.1007/s10658-024-02820-5
Colecciones
Articulos(IADIZA)
Articulos de INST. ARG DE INVEST. DE LAS ZONAS ARIDAS
Articulos(INBIOTEC)
Articulos de INSTITUTO DE INV. EN BIODIVERSIDAD Y BIOTECNOLOGIA
Articulos(SEDE CENTRAL)
Articulos de SEDE CENTRAL
Citación
Pérez Pizá, María Cecilia; Vicente, S.; Castellari, C. C.; Mousegne, F.; Jecke, F.; et al.; Timing is everything: how planting period shapes nutritional quality, mycobiota characteristics, and mycotoxin contamination in maize (Zea mays) grains; Springer; European Journal of Plant Pathology; 1-2024; 1-17
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES