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dc.contributor.author
González, Roxana Elizabeth
dc.contributor.author
Botella Arenas, María Belén
dc.contributor.author
Quintas, Pamela Yanina
dc.date.available
2024-03-14T11:23:48Z
dc.date.issued
2023-10
dc.identifier.citation
González, Roxana Elizabeth; Botella Arenas, María Belén; Quintas, Pamela Yanina; Bioactive Compounds and Antioxidant Activity of Selected Pumpkin Cultivars: Impact of Cooking Treatments; MDPI; Biology and Life Sciences Forum; 26; 10-2023; 1-7
dc.identifier.issn
2673-9976
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/230472
dc.description.abstract
Pumpkin (Cucurbita moschata) undergoes several cooking processes before consumption, leading to alterations in both its physical attributes and chemical composition. Therefore, the objective of this work is to evaluate the effect of different cooking treatments (convection oven, steaming, microwaving, and boiling) on bioactive compounds and antioxidant activity in different pumpkin cultivars: Cuyano INTA, Dorado INTA, Paquito INTA, and Cokena INTA. The results showed high variability in the concentration of bioactive compounds and antioxidant activity between the cultivars (p < 0.001). The stability of bioactive compounds and antioxidant activity after cooking was found to be genotype × cooking treatment interaction dependent (p < 0.001). Nevertheless, the free radical scavenging activity exhibited by cooked pumpkins was found to be high, in the range of 69.93 to 256.44 µM Trolox g−1 fw.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
MDPI
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
CUCURBITA MOSCHATA
dc.subject
COOKING METHODS
dc.subject
PHYTOCHEMICALS
dc.subject
BIOLOGICAL PROPERTIES
dc.subject.classification
Química Analítica
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Bioactive Compounds and Antioxidant Activity of Selected Pumpkin Cultivars: Impact of Cooking Treatments
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-03-13T14:08:41Z
dc.journal.volume
26
dc.journal.pagination
1-7
dc.journal.pais
Suiza
dc.journal.ciudad
Basel
dc.description.fil
Fil: González, Roxana Elizabeth. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria La Consulta; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza; Argentina
dc.description.fil
Fil: Botella Arenas, María Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Interdisciplinario de Ciencias Básicas. - Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Interdisciplinario de Ciencias Básicas; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Laboratorio de Química Analítica para Investigación y Desarrollo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Quintas, Pamela Yanina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Interdisciplinario de Ciencias Básicas. - Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Interdisciplinario de Ciencias Básicas; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Laboratorio de Química Analítica para Investigación y Desarrollo; Argentina
dc.journal.title
Biology and Life Sciences Forum
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2673-9976/26/1/112
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/Foods2023-14969
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