Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Colodro, María Verónica
dc.contributor.author
Torres, María Julia
dc.contributor.author
Slavutsky, Anibal Marcelo
dc.contributor.author
Audisio, Marcela Carina
dc.contributor.author
Bertuzzi, Maria Alejandra
dc.date.available
2024-03-13T15:12:09Z
dc.date.issued
2023-06
dc.identifier.citation
Colodro, María Verónica; Torres, María Julia; Slavutsky, Anibal Marcelo; Audisio, Marcela Carina; Bertuzzi, Maria Alejandra; Antibacterial Activity of Bacillus Lipopeptides Vehiculized and Delivered by Biopolymeric Films; Springer; Food and Bioprocess Technology; 17; 2; 6-2023; 504-515
dc.identifier.issn
1935-5130
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/230408
dc.description.abstract
Active films based on different biopolymers (pectin, Brea gum, carboxymethylcellulose, and composite starch-gelatin) were prepared by casting. Lipopeptides synthesized by bacteria of the Bacillus genus were added as antimicrobial active agent. Antibacterial activity was evaluated and quantified by direct contact technique against different strains of Listeria monocytogenes, Escherichia coli, and Salmonella enterica sp. Incorporation of lipopeptides did not cause significant changes in mechanical and barrier properties of films. Antibacterial effect of functionalized films depended on the nature of the polymeric matrix and the pathogen studied. Functionalized pectin films inhibited the growth of all strains studied, with non-functionalized pectin films also showing inhibition of L. monocytogenes. Functionalized starch-gelatin films only inhibited the growth of L. monocytogenes. The other matrices did not show adequate performance for this type of application. The results suggested that pectin and starch-gelatin composite can be used as effective lipopeptide carriers to produce antimicrobial active films for food preservation.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ACTIVE FILM
dc.subject
ANTIBACTERIAL ACTIVITY
dc.subject
BACILLUS SPP
dc.subject
LIPOPEPTIDES
dc.subject
POLYSACCHARIDE
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Antibacterial Activity of Bacillus Lipopeptides Vehiculized and Delivered by Biopolymeric Films
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-03-12T10:53:44Z
dc.identifier.eissn
1935-5149
dc.journal.volume
17
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
504-515
dc.journal.pais
Alemania
dc.description.fil
Fil: Colodro, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Torres, María Julia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Slavutsky, Anibal Marcelo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Audisio, Marcela Carina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bertuzzi, Maria Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
dc.journal.title
Food and Bioprocess Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/10.1007/s11947-023-03139-5
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11947-023-03139-5
Archivos asociados