Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Colodro, María Verónica  
dc.contributor.author
Torres, María Julia  
dc.contributor.author
Slavutsky, Anibal Marcelo  
dc.contributor.author
Audisio, Marcela Carina  
dc.contributor.author
Bertuzzi, Maria Alejandra  
dc.date.available
2024-03-13T15:12:09Z  
dc.date.issued
2023-06  
dc.identifier.citation
Colodro, María Verónica; Torres, María Julia; Slavutsky, Anibal Marcelo; Audisio, Marcela Carina; Bertuzzi, Maria Alejandra; Antibacterial Activity of Bacillus Lipopeptides Vehiculized and Delivered by Biopolymeric Films; Springer; Food and Bioprocess Technology; 17; 2; 6-2023; 504-515  
dc.identifier.issn
1935-5130  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/230408  
dc.description.abstract
Active films based on different biopolymers (pectin, Brea gum, carboxymethylcellulose, and composite starch-gelatin) were prepared by casting. Lipopeptides synthesized by bacteria of the Bacillus genus were added as antimicrobial active agent. Antibacterial activity was evaluated and quantified by direct contact technique against different strains of Listeria monocytogenes, Escherichia coli, and Salmonella enterica sp. Incorporation of lipopeptides did not cause significant changes in mechanical and barrier properties of films. Antibacterial effect of functionalized films depended on the nature of the polymeric matrix and the pathogen studied. Functionalized pectin films inhibited the growth of all strains studied, with non-functionalized pectin films also showing inhibition of L. monocytogenes. Functionalized starch-gelatin films only inhibited the growth of L. monocytogenes. The other matrices did not show adequate performance for this type of application. The results suggested that pectin and starch-gelatin composite can be used as effective lipopeptide carriers to produce antimicrobial active films for food preservation.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ACTIVE FILM  
dc.subject
ANTIBACTERIAL ACTIVITY  
dc.subject
BACILLUS SPP  
dc.subject
LIPOPEPTIDES  
dc.subject
POLYSACCHARIDE  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Antibacterial Activity of Bacillus Lipopeptides Vehiculized and Delivered by Biopolymeric Films  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-03-12T10:53:44Z  
dc.identifier.eissn
1935-5149  
dc.journal.volume
17  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
504-515  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.description.fil
Fil: Colodro, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Torres, María Julia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Slavutsky, Anibal Marcelo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Audisio, Marcela Carina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bertuzzi, Maria Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina  
dc.journal.title
Food and Bioprocess Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/10.1007/s11947-023-03139-5  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11947-023-03139-5