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dc.contributor.author
Pereda, Mariana
dc.contributor.author
Aranguren, Mirta Ines
dc.contributor.author
Marcovich, Norma Esther
dc.date.available
2017-08-25T18:33:40Z
dc.date.issued
2010-04-21
dc.identifier.citation
Pereda, Mariana; Aranguren, Mirta Ines; Marcovich, Norma Esther; Caseinate films modified with tung oil; Elsevier; Food Hydrocolloids; 24; 8; 21-4-2010; 800-808
dc.identifier.issn
0268-005X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/23004
dc.description.abstract
Sodium caseinate/tung oil composite films were prepared through emulsification in order to reduce the water affinity of the protein-based film. Addition of lipid leads to milky films, resulting in a sharp increase in opacity. Uneven lipid distribution was evidenced by SEM in films prepared with 15% tung oil, which most likely arose from the limited dispersion capability of the lipids. Tung oil content also affects the film mechanical response, increasing tensile strength and elastic modulus but decreasing deformability. Contact angle measurements, besides water absorption tests, confirm lower hydrophilicity of the samples. However, tung oil incorporation into the caseinate matrix did not affect significantly the WVP at any of the three levels used, probably due to pore formation. The advantages of cross-linking composite films using heat were also addressed.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Sodium Caseinate
dc.subject
Tung Oil
dc.subject
Biodegradable Films
dc.subject
Thermal Crosslinking
dc.subject
Emulsified Films
dc.subject.classification
Compuestos
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Caseinate films modified with tung oil
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-05-09T19:37:27Z
dc.journal.volume
24
dc.journal.number
8
dc.journal.pagination
800-808
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Pereda, Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Aranguren, Mirta Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Marcovich, Norma Esther. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina
dc.journal.title
Food Hydrocolloids
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X1000069X
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2010.04.007
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