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dc.contributor.author
Bordón, María Gabriela
dc.contributor.author
Alasino, Noelia Pia Ximena
dc.contributor.author
Camacho, Nahuel Matias
dc.contributor.author
Millán Rodríguez, Francisco
dc.contributor.author
Pedroche Jiménez, Justo J.
dc.contributor.author
Villanueva Lazo, Álvaro
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel
dc.contributor.author
Martinez, Marcela Lilian
dc.date.available
2024-03-11T11:16:13Z
dc.date.issued
2023-12
dc.identifier.citation
Bordón, María Gabriela; Alasino, Noelia Pia Ximena; Camacho, Nahuel Matias; Millán Rodríguez, Francisco; Pedroche Jiménez, Justo J.; et al.; Mathematical modeling of the spray drying processes at laboratory and pilot scales for the development of functional microparticles loaded with chia oil; Elsevier Science SA; Powder Technology; 430; 12-2023; 1-18
dc.identifier.issn
0032-5910
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/229944
dc.description.abstract
Spray drying is a well-known operation to formulate food powders. Usually, the dryer performance is evaluated through trial and error given the complexity of transport phenomena. Regarding the microencapsulation of functional chia oil by spray drying, the main contribution of this study was to compare the accuracy of fundamental models for predicting the values of process variables (drying-air outlet temperature, Toutlet and feed flow rate, Vfeed) and powder properties (size, d32 and moisture content, H), under a wide range of drying conditions at laboratory (Büchi B-290) and pilot scales (Niro Production Minor). First, the coarse-scale approach modeled the dryer´s chamber as a well-mixed reactor. The experimental values for Toutlet were: 72–109 °C (laboratory scale) and 75, 90 °C (pilot scale); moreover, the experimental Vfeed values were in the following ranges: 2.8 and 5.6 mL.min−1 (laboratory scale) and 59–197 mL.min−1 (pilot scale). With the coarse-scale approach, absolute average deviations (AAD) below 7% between experimental and calculated values were observed for Toutlet and Vfeed. However, large prediction errors (>10%) were observed for H, for which the experimental values were in the range of 2.4–4.5% for both scales. On the contrary, the finer-scale approach consisted of a plug-flow model, with incorporated drying kinetics and spray droplet sizes. This model could accurately predict Toutlet, H and d32, with AAD values below 10%. Both simulation and experiments are useful tools not only for spray drying optimization, but also for improving the oxidative stability of microencapsulated oils by target-oriented design.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science SA
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
microencapsulacion
dc.subject
aceite
dc.subject
omega 3
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Mathematical modeling of the spray drying processes at laboratory and pilot scales for the development of functional microparticles loaded with chia oil
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-03-08T14:29:49Z
dc.identifier.eissn
1873-328X
dc.journal.volume
430
dc.journal.pagination
1-18
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.description.fil
Fil: Bordón, María Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alasino, Noelia Pia Ximena. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Camacho, Nahuel Matias. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Millán Rodríguez, Francisco. Consejo Superior de Investigaciones Científicas; España
dc.description.fil
Fil: Pedroche Jiménez, Justo J.. Consejo Superior de Investigaciones Científicas; España
dc.description.fil
Fil: Villanueva Lazo, Álvaro. Consejo Superior de Investigaciones Científicas; España
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.journal.title
Powder Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S003259102300801X
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.powtec.2023.119018
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