Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Casaretto, Matías Ezequiel  
dc.contributor.author
Stumpf, Liane  
dc.contributor.author
Azcuy, Rosendo Lucas  
dc.contributor.author
Lopez, Laura Susana  
dc.contributor.author
Colombatto, Dario  
dc.date.available
2024-03-08T12:29:46Z  
dc.date.issued
2023-02  
dc.identifier.citation
Casaretto, Matías Ezequiel; Stumpf, Liane; Azcuy, Rosendo Lucas; Lopez, Laura Susana; Colombatto, Dario; Also in Crayfish: How Phytase Inclusion Avoids Phytic Acid Effects on Hepatopancreas Enzymes of Redclaw Cherax quadricarinatus; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Aquaculture Research; 2023; 2-2023; 1-10  
dc.identifier.issn
1355-557X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/229813  
dc.description.abstract
This work aimed to evaluate the effects of dietary phytic acid on the enzymatic activities of the hepatopancreas of the redclaw crayfish, Cherax quadricarinatus. For this purpose, a completely randomized in vitro trial was conducted with three phytic acid levels (0.56, 1.68, and 2.80%) and three phytase doses (0, 250, and 500 PU/kg DM). Solubilized protein, reducing sugars, and soluble phosphorus showed significant responses to the interaction between phytic acid and phytase . Only the main effects were detected on the released amino acids, in keeping with the main effects of alkaline protease activity, which are negatively affected by phytic acid and improved by phytase inclusion . Differences in released reducing sugars were attributed to a reduction in amylase activity by increased levels of phytic acid and not to cellulase activity, where only a negative trend of phytic acid was found . Phytic acid depresses calcium availability, which would explain the decrease in amylase activity. A 500 PU/kg DM dose improved amino acid, reduced sugars, and phosphorus release. These in vitro results might have in vivo implications for the digestibility of proteins, minerals, and energy. Further investigations are required to determine the chelated calcium effect on redclaw amylase activity, molting, and survival.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
crayfish  
dc.subject
phytic acid  
dc.subject
phytase  
dc.subject
protease  
dc.subject
amylase  
dc.subject
cellulase  
dc.subject.classification
Otras Producción Animal y Lechería  
dc.subject.classification
Producción Animal y Lechería  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Also in Crayfish: How Phytase Inclusion Avoids Phytic Acid Effects on Hepatopancreas Enzymes of Redclaw Cherax quadricarinatus  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-02-22T11:20:26Z  
dc.identifier.eissn
1365-2109  
dc.journal.volume
2023  
dc.journal.pagination
1-10  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Casaretto, Matías Ezequiel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Unidad Ejecutora de Investigaciones en Producción Animal. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Unidad Ejecutora de Investigaciones en Producción Animal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Stumpf, Liane. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Azcuy, Rosendo Lucas. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Unidad Ejecutora de Investigaciones en Producción Animal. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Unidad Ejecutora de Investigaciones en Producción Animal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lopez, Laura Susana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Colombatto, Dario. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Unidad Ejecutora de Investigaciones en Producción Animal. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Unidad Ejecutora de Investigaciones en Producción Animal; Argentina  
dc.journal.title
Aquaculture Research  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.hindawi.com/journals/are/2023/4341218/  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1155/2023/4341218