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dc.contributor.author Antoniolli, Andrea Noelia
dc.contributor.author Fontana, Ariel Ramón
dc.contributor.author Piccoli, Patricia Noemí
dc.contributor.author Bottini, Ambrosio Rubén
dc.date.available 2017-08-24T19:47:41Z
dc.date.issued 2015-01-22
dc.identifier.citation Antoniolli, Andrea Noelia; Fontana, Ariel Ramón; Piccoli, Patricia Noemí; Bottini, Ambrosio Rubén; Characterization of polyphenols and evaluation of antioxidant capacity in grape pomace of the cv. Malbec; Elsevier; Food Chemistry; 178; 22-1-2015; 172-178
dc.identifier.issn 0308-8146
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11336/22959
dc.description.abstract Low molecular weight polyphenols (LMW-PPs) and anthocyanins, along with the antioxidant capacity, were assessed in grape pomace extract (GPE) of red grape (Vitis vinifera L.) cv. Malbec. Twenty-six phenolics (13 LMW-PPs and 13 anthocyanins) were characterized and quantified by HPLC-MWD and UPLC?ESI-MS. The maximum concentrations of LMW-PPs corresponded to the flavanols (+)-catechin and ()-epicatechin, whereas malvidin-3-glucoside was the most abundant anthocyanin. Piceatannol, a stilbene analogue to resveratrol with higher antioxidant activity, was firstly identified and quantified in GPE of the cv. Malbec. The antioxidant activity for Malbec GPE determined by oxygen radical absorbance capacity (ORAC) assay was 2756 lmol TE g1 GPE. Therefore, the data reported sustain the use of winemaking by-products as a cheap source of phenolic compounds suitable for biotechnological applications, as a strategy for sustainable oenology.
dc.format application/pdf
dc.language.iso eng
dc.publisher Elsevier
dc.rights info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject Grape pomace
dc.subject Malbec
dc.subject Polyphenols
dc.subject.classification Otras Agricultura, Silvicultura y Pesca
dc.subject.classification Agricultura, Silvicultura y Pesca
dc.subject.classification CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title Characterization of polyphenols and evaluation of antioxidant capacity in grape pomace of the cv. Malbec
dc.type info:eu-repo/semantics/article
dc.type info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated 2017-07-13T18:15:33Z
dc.journal.volume 178
dc.journal.pagination 172-178
dc.journal.pais Países Bajos
dc.journal.ciudad Amsterdam
dc.description.fil Fil: Antoniolli, Andrea Noelia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
dc.description.fil Fil: Fontana, Ariel Ramón. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
dc.description.fil Fil: Piccoli, Patricia Noemí. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
dc.description.fil Fil: Bottini, Ambrosio Rubén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
dc.journal.title Food Chemistry
dc.relation.alternativeid info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030881461500093X
dc.relation.alternativeid info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.01.082


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