Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Pastor, Nicolás Alejandro  
dc.contributor.author
Cejas, Leonardo Gabriel  
dc.contributor.author
Guiñazu, Lorena Belen  
dc.contributor.author
Rovera, Marisa  
dc.contributor.author
Torres, Adriana Mabel  
dc.date.available
2024-02-29T17:40:51Z  
dc.date.issued
2023-12-27  
dc.identifier.citation
Pastor, Nicolás Alejandro; Cejas, Leonardo Gabriel; Guiñazu, Lorena Belen; Rovera, Marisa; Torres, Adriana Mabel; Inoculation of tomato roots with single and mixed suspensions of Trichoderma harzianum ITEM 3636 conidia and Pseudomonas putida PCI2 cells; Taylor & Francis; International Journal of Vegetable Science; 27-12-2023; 1-19  
dc.identifier.issn
1931-5260  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/229005  
dc.description.abstract
Mixes of compatible beneficial microorganisms can perform better than single strains to support plant health and growth. This study examined effects of inoculating tomato (Solanum lycopersicum L.) roots with individual and mixed suspensions of Trichoderma harzianum ITEM 3636 and Pseudomonas putida PCI2 on growth and yield in field assays. Culture filtrates were used to observe in vitro compatibility between strains. Effects of ITEM 3636 on tomato seedlings in vitro were studied. Scanning electron microscopy was used to examine root colonization by the bacterial and fungal strains. ITEM 3636 was compatible with PCI2 and improved root density in vitro. When compared to other treatments, co-inoculation of tomato plants consistently resulted in increases in the number of fruit and yield under field conditions. Co-inoculating tomato roots during transplanting with the studied microorganisms may improve plant survival and increase productivity.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Taylor & Francis  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
PSEUDOMONAS  
dc.subject
TRICHODERMA  
dc.subject
MICROBIAL CONSORTIUM  
dc.subject
SUSTAINABLE HORTICULTURE  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Inoculation of tomato roots with single and mixed suspensions of Trichoderma harzianum ITEM 3636 conidia and Pseudomonas putida PCI2 cells  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-02-28T09:53:00Z  
dc.identifier.eissn
1931-5279  
dc.journal.pagination
1-19  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Pastor, Nicolás Alejandro. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cejas, Leonardo Gabriel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Guiñazu, Lorena Belen. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Agronomía y Veterinaria. Departamento de Biología Agrícola; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rovera, Marisa. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Torres, Adriana Mabel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Vegetable Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19315260.2023.2298007  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1080/19315260.2023.2298007