Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Pastor, Nicolás Alejandro

dc.contributor.author
Cejas, Leonardo Gabriel

dc.contributor.author
Guiñazu, Lorena Belen

dc.contributor.author
Rovera, Marisa

dc.contributor.author
Torres, Adriana Mabel

dc.date.available
2024-02-29T17:40:51Z
dc.date.issued
2023-12-27
dc.identifier.citation
Pastor, Nicolás Alejandro; Cejas, Leonardo Gabriel; Guiñazu, Lorena Belen; Rovera, Marisa; Torres, Adriana Mabel; Inoculation of tomato roots with single and mixed suspensions of Trichoderma harzianum ITEM 3636 conidia and Pseudomonas putida PCI2 cells; Taylor & Francis; International Journal of Vegetable Science; 27-12-2023; 1-19
dc.identifier.issn
1931-5260
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/229005
dc.description.abstract
Mixes of compatible beneficial microorganisms can perform better than single strains to support plant health and growth. This study examined effects of inoculating tomato (Solanum lycopersicum L.) roots with individual and mixed suspensions of Trichoderma harzianum ITEM 3636 and Pseudomonas putida PCI2 on growth and yield in field assays. Culture filtrates were used to observe in vitro compatibility between strains. Effects of ITEM 3636 on tomato seedlings in vitro were studied. Scanning electron microscopy was used to examine root colonization by the bacterial and fungal strains. ITEM 3636 was compatible with PCI2 and improved root density in vitro. When compared to other treatments, co-inoculation of tomato plants consistently resulted in increases in the number of fruit and yield under field conditions. Co-inoculating tomato roots during transplanting with the studied microorganisms may improve plant survival and increase productivity.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Taylor & Francis

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
PSEUDOMONAS
dc.subject
TRICHODERMA
dc.subject
MICROBIAL CONSORTIUM
dc.subject
SUSTAINABLE HORTICULTURE
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas

dc.subject.classification
Ciencias Biológicas

dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS

dc.title
Inoculation of tomato roots with single and mixed suspensions of Trichoderma harzianum ITEM 3636 conidia and Pseudomonas putida PCI2 cells
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-02-28T09:53:00Z
dc.identifier.eissn
1931-5279
dc.journal.pagination
1-19
dc.journal.pais
Reino Unido

dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Pastor, Nicolás Alejandro. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cejas, Leonardo Gabriel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Guiñazu, Lorena Belen. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Agronomía y Veterinaria. Departamento de Biología Agrícola; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rovera, Marisa. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Torres, Adriana Mabel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Vegetable Science
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19315260.2023.2298007
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1080/19315260.2023.2298007
Archivos asociados