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dc.contributor.author
Coria, Maria Sumampa  
dc.contributor.author
Castaño Ledesma, María Sofía  
dc.contributor.author
Gomez Rojas, Jorge Raul  
dc.contributor.author
Grigioni, Gabriela Maria  
dc.contributor.author
Palma, Gustavo Adolfo  
dc.contributor.author
Borsarelli, Claudio Darío  
dc.date.available
2024-02-29T11:58:13Z  
dc.date.issued
2023-10  
dc.identifier.citation
Coria, Maria Sumampa; Castaño Ledesma, María Sofía; Gomez Rojas, Jorge Raul; Grigioni, Gabriela Maria; Palma, Gustavo Adolfo; et al.; Prediction of tenderness in bovine longissimus thoracis et lumborum muscles using Raman spectroscopy; Asian-Australasian Association of Animal Production Societies; Animal Bioscience; 36; 9; 10-2023; 1435-1444  
dc.identifier.issn
2765-0189  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/228901  
dc.description.abstract
Objective: This study was conducted to evaluate Raman spectroscopy technique as a noninvasive tool to predict meat quality traits on Braford longissimus thoracis et lumborum muscle. Methods: Thirty samples of muscle from Braford steers were analyzed by classical meat quality techniques and by Raman spectroscopy with 785 nm laser excitation. Water holding capacity (WHC), intramuscular fat content (IMF), cooking loss (CL), and texture profile analysis recording hardness, cohesiveness, and chewiness were determined, along with fiber diameter and sarcomere length by scanning electron microscopy. Warner-Bratzler shear force (WBSF) analysis was used to differentiate tender and tough meat groups. Results: Higher values of cohesiveness and CL, together with lower values of WHC, IMF, and shorter sarcomere were obtained for tender meat samples than for the tougher ones. Raman spectra analysis allows tender and tough sample differentiation. The correlation between the quality attributes predicted by Raman and the physical measurements resulted in values of R2 = 0.69 for hardness and 0,58 for WBSF. Pearson's correlation coefficient of hardness (r = 0.84) and WBSF (r = 0.79) parameters with the phenylalanine Raman signal at 1,003 cm–1, suggests that the content of this amino acid could explain the differences between samples. Conclusion: Raman spectroscopy with 785 nm laser excitation is a suitable and accurate technique to identify beef with different quality attributes.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Asian-Australasian Association of Animal Production Societies  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
CHEMIOMETRIC ANALYSIS  
dc.subject
MEAT QUALITY  
dc.subject
RAMAN SPECTROSCOPY  
dc.subject
TENDERNESS PREDICTION  
dc.subject.classification
Biotecnología Agrícola y Biotecnología Alimentaria  
dc.subject.classification
Biotecnología Agropecuaria  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Prediction of tenderness in bovine longissimus thoracis et lumborum muscles using Raman spectroscopy  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-02-28T10:10:26Z  
dc.identifier.eissn
2765-0235  
dc.journal.volume
36  
dc.journal.number
9  
dc.journal.pagination
1435-1444  
dc.journal.pais
Corea del Sur  
dc.description.fil
Fil: Coria, Maria Sumampa. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Instituto de Bionanotecnología del Noa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Bionanotecnología del Noa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Castaño Ledesma, María Sofía. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Instituto de Bionanotecnología del Noa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Bionanotecnología del Noa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gomez Rojas, Jorge Raul. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Instituto de Bionanotecnología del Noa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Bionanotecnología del Noa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Grigioni, Gabriela Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina. Universidad de Morón. Facultad de Agronomía y Ciencias Agroalimentarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Palma, Gustavo Adolfo. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Instituto de Bionanotecnología del Noa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Bionanotecnología del Noa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Borsarelli, Claudio Darío. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Instituto de Bionanotecnología del Noa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Bionanotecnología del Noa; Argentina. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustrias. Instituto de Ciencias Químicas; Argentina  
dc.journal.title
Animal Bioscience  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.animbiosci.org/journal/view.php?doi=10.5713/ab.22.0451  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.5713/ab.22.0451