Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Cormick, Gabriela

dc.contributor.author
Romero, Iris Beatriz

dc.contributor.author
Matamoros, Natalia

dc.contributor.author
Sosa, Miriam
dc.contributor.author
Gugole Ottaviano, Maria Fernanda

dc.contributor.author
Garitta, Lorena Garitta

dc.contributor.author
Belizan, Jose

dc.contributor.author
Gibbons, Luz
dc.date.available
2024-02-28T13:21:39Z
dc.date.issued
2023-04
dc.identifier.citation
Cormick, Gabriela; Romero, Iris Beatriz; Matamoros, Natalia; Sosa, Miriam; Gugole Ottaviano, Maria Fernanda; et al.; Calcium concentration of drinking water to improve calcium intake: A simulation study; Blackwell Publishing; Annals of the New York Academy of Sciences; 1524; 1; 4-2023; 1-8
dc.identifier.issn
0077-8923
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/228786
dc.description.abstract
The risk of inadequate calcium intake is a worldwide problem. We performed a simulation exercise on the impact, effectiveness, and safety of increasing calcium levels in drinking water using the 2019 Health and Nutrition National Survey of Argentina, which provides water intake and water sources data at the individual level. We simulated the distribution of calcium intake assuming a calcium concentration of 100 mg of calcium per liter of tap water and 400 mg of calcium per liter of bottled water. After the simulation, all population groups had a slightly improved calcium intake. Higher impacts were observed in adults, as reported water intake was higher in adults 19– 51 years old. In young adult women, the estimated calcium intake inadequacy decreased from 91.0% to 79.7% when calcium was increased in tap water and to 72.2% when calcium was increased in tap and bottled water. The impact was lower in adolescents and older adults who have higher calcium recommendations and reported lower water intake. Increased calcium concentration of water could improve calcium intake in Argentina, especially in adults as their reported water intake is higher. Combining more than one strategy to improve calcium intake might be required for countries like Argentina with low calcium intake.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Blackwell Publishing

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CALCIUM DEFICIENCY
dc.subject
CALCIUM INTAKE
dc.subject
FORTIFICATION
dc.subject
HEALTH
dc.subject
WATER
dc.subject.classification
Otras Ciencias de la Salud

dc.subject.classification
Ciencias de la Salud

dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD

dc.title
Calcium concentration of drinking water to improve calcium intake: A simulation study
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-02-28T10:28:47Z
dc.journal.volume
1524
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
1-8
dc.journal.pais
Reino Unido

dc.journal.ciudad
Oxford
dc.description.fil
Fil: Cormick, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública. Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública; Argentina. Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria; Argentina. Universidad Nacional de La Matanza; Argentina
dc.description.fil
Fil: Romero, Iris Beatriz. Universidad Nacional de La Matanza; Argentina. Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Matamoros, Natalia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sosa, Miriam. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gugole Ottaviano, Maria Fernanda. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garitta, Lorena Garitta. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Belizan, Jose. Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública. Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gibbons, Luz. Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria; Argentina
dc.journal.title
Annals of the New York Academy of Sciences

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://nyaspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/nyas.14986
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/nyas.14986
Archivos asociados