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dc.contributor.author
Balbi, María del Pilar
dc.contributor.author
Fleite, Santiago Nicolás
dc.contributor.author
Kildegaard, Gustavo
dc.contributor.author
Cassanello Fernandez, Miryam Celeste
dc.date.available
2024-02-28T12:18:05Z
dc.date.issued
2023-06
dc.identifier.citation
Balbi, María del Pilar; Fleite, Santiago Nicolás; Kildegaard, Gustavo; Cassanello Fernandez, Miryam Celeste; Cellulose Enzymatic Saccharification Intensified by Nonionic Surfactants; American Chemical Society; Industrial & Engineering Chemical Research; 62; 43; 6-2023; 1-12
dc.identifier.issn
0888-5885
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/228740
dc.description.abstract
Enzymatic saccharification of cellulose is one of the bottlenecks of second-generation bioethanol production and other bioprocesses aimed at the use of lignocellulosic residues. Hence, it is crucial to find conditions and additives that can improve this process. In this work, the use of different nonionic surfactants was studied. The results demonstrate that all tested additives increase the initial rate of filter paper saccharification, with PEG 600 more than doubling the initial rate for two cellulose enzymatic cocktails. The highest effects were found with surfactants of linear structure, which likely better separate the filter paper cellulose fibers, allowing enzyme access. The effect of surfactants was larger for experiments without agitation. However, orbital agitation improved both the initial rate and yields. The effect of the gas-liquid interfacial area was negligible. Despite the beneficial trends found for the filter paper, no significant improvements were evidenced while adding surfactants to the saccharification of acid-oxidative pretreated biomass. Similarly, carboxymethyl cellulose saccharification was only marginally enhanced. Hence, the substrate structure and delignification method have a strong effect on the influence of surfactant addition and should be considered for deciding the saccharification media formulation.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
American Chemical Society
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights
Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Argentina (CC BY-NC-SA 2.5 AR)
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Enzymatic Saccharification
dc.subject
Nonionic Surfactants
dc.subject
Process Intensification
dc.subject.classification
Ingeniería de Procesos Químicos
dc.subject.classification
Ingeniería Química
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Cellulose Enzymatic Saccharification Intensified by Nonionic Surfactants
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-02-26T16:00:53Z
dc.journal.volume
62
dc.journal.number
43
dc.journal.pagination
1-12
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Balbi, María del Pilar. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fleite, Santiago Nicolás. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Recursos Naturales y Ambiente. Cátedra de Química Analítica; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Kildegaard, Gustavo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cassanello Fernandez, Miryam Celeste. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.journal.title
Industrial & Engineering Chemical Research
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.iecr.3c00839
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1021/acs.iecr.3c00839
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