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dc.contributor.author
Galante, Nadia Soledad
dc.contributor.author
Palavecino Prpich, Noelia Zulema
dc.contributor.author
Campos, Carmen Adriana
dc.contributor.author
Cayre, María Elisa
dc.contributor.author
Castro, Marcela Paola
dc.date.available
2024-02-27T13:35:26Z
dc.date.issued
2023-12
dc.identifier.citation
Galante, Nadia Soledad; Palavecino Prpich, Noelia Zulema; Campos, Carmen Adriana; Cayre, María Elisa; Castro, Marcela Paola; Alternative culture medium design for biomass production of autochthonous meat starter Latilactobacillus sakei sp. sakei ACU-2; Nature; Scientific Reports; 13; 1; 12-2023; 1-12
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/228596
dc.description.abstract
The autochthonous strain Latilactobacillus sakei sp. sakei ACU-2 was selected as a meat starter culture for dry sausage production. Transferring this strain from laboratory scale to industry requires an increase in biomass production, while lowering process costs. In this study, a combination of techniques was applied in order to optimize the culture medium composition to enhance biomass production of L. sakei ACU-2. One variable at a time experiments, Plackett–Burman design, and mixture design were performed to fulfill the strain nutritional requirements. Eventually, the optimized formulation contained 19.46 g/L yeast extract; 8.28 g/L whey protein concentrate; 2.26 g/L soy peptone; 30 g/L cerelose; 1 g/L Tween 80; 5 g/L sodium acetate; 0.2 g/L magnesium sulfate and 0.05 g/L manganese sulfate. When L. sakei ACU-2 was cultivated in a bioreactor using the alternative medium, an enhancement of 75.5% of biomass production was achieved, in comparison to its growth in the commercial de Man, Rogosa, and Sharpe medium. Furthermore, a reduction of 62–86% of the cost was also attained. These results support a promising large-scale application of the designed medium for high biomass yields of the starter culture at minor costs.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Nature
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
MEDIUM OPTIMIZATION
dc.subject
BIOMASS PRODUCTION
dc.subject
MIXTURE DESING
dc.subject
LOW COST SUBSTRATES
dc.subject
STARTER CULTURE
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Alternative culture medium design for biomass production of autochthonous meat starter Latilactobacillus sakei sp. sakei ACU-2
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-02-26T16:02:34Z
dc.identifier.eissn
2045-2322
dc.journal.volume
13
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
1-12
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Galante, Nadia Soledad. Universidad Nacional del Chaco Austral. Departamento de Ciencias Basicas y Aplicadas. Laboratorio de Microbiología de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Nordeste. Instituto de Investigaciones En Procesos Tecnologicos Avanzados. - Universidad Nacional del Chaco Austral. Instituto de Investigaciones En Procesos Tecnologicos Avanzados.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Palavecino Prpich, Noelia Zulema. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Nordeste. Instituto de Investigaciones En Procesos Tecnologicos Avanzados. - Universidad Nacional del Chaco Austral. Instituto de Investigaciones En Procesos Tecnologicos Avanzados.; Argentina. Universidad Nacional del Chaco Austral. Departamento de Ciencias Basicas y Aplicadas. Laboratorio de Microbiología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Campos, Carmen Adriana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Carrera de Especialista en Area de Bromatología y Tecnología de la Industrialización de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cayre, María Elisa. Universidad Nacional del Chaco Austral. Departamento de Ciencias Basicas y Aplicadas. Laboratorio de Microbiología de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Nordeste. Instituto de Investigaciones En Procesos Tecnologicos Avanzados. - Universidad Nacional del Chaco Austral. Instituto de Investigaciones En Procesos Tecnologicos Avanzados.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Castro, Marcela Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Nordeste. Instituto de Investigaciones En Procesos Tecnologicos Avanzados. - Universidad Nacional del Chaco Austral. Instituto de Investigaciones En Procesos Tecnologicos Avanzados.; Argentina. Universidad Nacional del Chaco Austral. Departamento de Ciencias Basicas y Aplicadas. Laboratorio de Microbiología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Scientific Reports
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.nature.com/articles/s41598-023-29502-2
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1038/s41598-023-29502-2
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