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dc.contributor.author
Maldonado Haro, María Luisa  
dc.contributor.author
Cabrera, Gabriela Myriam  
dc.contributor.author
Fernández Pinto, Virginia  
dc.contributor.author
Patriarca, Andrea Rosana  
dc.date.available
2024-02-27T12:40:01Z  
dc.date.issued
2023-05  
dc.identifier.citation
Maldonado Haro, María Luisa; Cabrera, Gabriela Myriam; Fernández Pinto, Virginia; Patriarca, Andrea Rosana; Alternaria toxins in tomato products from the Argentinean market; Elsevier; Food Control; 147; 109607; 5-2023; 1-6  
dc.identifier.issn
0956-7135  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/228573  
dc.description.abstract
Although Alternaria toxins are still considered emerging, their occurrence has been reported in different food, both commodities and raw materials. Tomato products have been identified among the most relevant contributors to human exposure to these toxins. However, no current data are available on their incidence in tomato products in Argentina. A total of 79 samples were collected from the Argentinean market during 2019–2021, including tomato puree, whole peeled tomatoes, crushed tomatoes, concentrated tomato paste, tomato sauce, and tomato pulp. Six Alternaria toxins, altenuene (ALT), alternariol (AOH), alternariol monomethyl ether (AME), altertoxin-I (ATX-I), tentoxin (TEN), and tenuazonic acid, were quantified by HPLC-MS. Natural occurrence of at least one of the toxins was observed in 29 samples. TeA and TEN were the predominant toxins (14%), followed by AOH (13%). A low incidence of ALT (4%), AME (4%) and ATX-I (3%) was detected. TeA was the toxin quantified at the highest levels (211.4–495.7). ATX-I, which is rarely reported in food, was present in 2 samples in relatively high concentrations (146.8 and 233.9 μg/kg). Tomato purees were the products with higher incidence and the only samples contaminated with the six Alternaria toxins. As 11% of the products analysed exceeded the levels recommended by EFSA for AOH and 4% for AME, future risk assessments should be performed to evaluate the consumers’ exposure to these toxins.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
ALTERNARIA  
dc.subject
MYCOTOXINS  
dc.subject
TOMATO PRODUCTS  
dc.subject.classification
Química Orgánica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Alternaria toxins in tomato products from the Argentinean market  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-02-26T16:02:44Z  
dc.journal.volume
147  
dc.journal.number
109607  
dc.journal.pagination
1-6  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Maldonado Haro, María Luisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cabrera, Gabriela Myriam. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fernández Pinto, Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Patriarca, Andrea Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina  
dc.journal.title
Food Control  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713523000075  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2023.109607