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dc.contributor.author
Vélez, María Ayelén  
dc.contributor.author
Bergamini, Carina Viviana  
dc.contributor.author
Wolf, Irma Veronica  
dc.contributor.author
Peralta, Guillermo Hugo  
dc.contributor.author
Perotti, Maria Cristina  
dc.contributor.other
Tunick, Michael H.  
dc.date.available
2024-02-26T14:23:33Z  
dc.date.issued
2023  
dc.identifier.citation
Vélez, María Ayelén; Bergamini, Carina Viviana; Wolf, Irma Veronica; Peralta, Guillermo Hugo; Perotti, Maria Cristina; Cheese Ripening: An overview of technological strategies towards process acceleration; Royal Society of Chemistry; 2023; 103-135  
dc.identifier.isbn
978-1-83916-309-8  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/228414  
dc.description.abstract
Cheese is one of the fermented foods characterized by its many different flavor, texture and aroma. Ripening is a crucial technological step in cheese manufacturing, constituting a cascade of biochemical events, that confer unique sensory attributes. This chapter will deal with the identification of technological strategies designed to accelerate cheese ripening by means of ripening profiles studies and sensory characterization . The principal contributions for these are the physical treatments applied to cheese-milk or to the final product, the use of exogenous enzymes and the design of primary and adjunct starters. The present chapter will review the current knowledge of these methods focusing on hard and semi hard cheeses, for which a slow ripening period is necessary to achieve the desired product quality. In this context, ripening acceleration has gained importance in order to diminish costs. We will discuss the strategies’ advantages, limitations and their potential commercial applications.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Royal Society of Chemistry  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
TECHNOLOGICAL STRATEGIES  
dc.subject
ACCELERATE RIPENING  
dc.subject
DAIRY PRODUCTS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Cheese Ripening: An overview of technological strategies towards process acceleration  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart  
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro  
dc.date.updated
2024-02-16T15:01:02Z  
dc.journal.pagination
103-135  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Vélez, María Ayelén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Wolf, Irma Veronica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Peralta, Guillermo Hugo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perotti, Maria Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://books.rsc.org/books/edited-volume/2085/chapter-abstract/7623105/Cheese-Ripening-An-Overview-of-Technological?redirectedFrom=fulltext  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1039/BK9781839169908-00103  
dc.conicet.paginas
310  
dc.source.titulo
Handbook of cheese Chemistry