Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Vélez, María Ayelén
dc.contributor.author
Bergamini, Carina Viviana
dc.contributor.author
Wolf, Irma Veronica
dc.contributor.author
Peralta, Guillermo Hugo
dc.contributor.author
Perotti, Maria Cristina
dc.contributor.other
Tunick, Michael H.
dc.date.available
2024-02-26T14:23:33Z
dc.date.issued
2023
dc.identifier.citation
Vélez, María Ayelén; Bergamini, Carina Viviana; Wolf, Irma Veronica; Peralta, Guillermo Hugo; Perotti, Maria Cristina; Cheese Ripening: An overview of technological strategies towards process acceleration; Royal Society of Chemistry; 2023; 103-135
dc.identifier.isbn
978-1-83916-309-8
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/228414
dc.description.abstract
Cheese is one of the fermented foods characterized by its many different flavor, texture and aroma. Ripening is a crucial technological step in cheese manufacturing, constituting a cascade of biochemical events, that confer unique sensory attributes. This chapter will deal with the identification of technological strategies designed to accelerate cheese ripening by means of ripening profiles studies and sensory characterization . The principal contributions for these are the physical treatments applied to cheese-milk or to the final product, the use of exogenous enzymes and the design of primary and adjunct starters. The present chapter will review the current knowledge of these methods focusing on hard and semi hard cheeses, for which a slow ripening period is necessary to achieve the desired product quality. In this context, ripening acceleration has gained importance in order to diminish costs. We will discuss the strategies’ advantages, limitations and their potential commercial applications.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Royal Society of Chemistry
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
TECHNOLOGICAL STRATEGIES
dc.subject
ACCELERATE RIPENING
dc.subject
DAIRY PRODUCTS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Cheese Ripening: An overview of technological strategies towards process acceleration
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro
dc.date.updated
2024-02-16T15:01:02Z
dc.journal.pagination
103-135
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Vélez, María Ayelén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Wolf, Irma Veronica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Peralta, Guillermo Hugo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perotti, Maria Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://books.rsc.org/books/edited-volume/2085/chapter-abstract/7623105/Cheese-Ripening-An-Overview-of-Technological?redirectedFrom=fulltext
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1039/BK9781839169908-00103
dc.conicet.paginas
310
dc.source.titulo
Handbook of cheese Chemistry
Archivos asociados