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dc.contributor.author
Leiva, Pamela Maria de Lujan
dc.contributor.author
Simoncini, Melina Soledad
dc.contributor.author
Valli, Florencia Elizabeth
dc.contributor.author
Piña, Carlos Ignacio
dc.contributor.author
González, Marcela Aída
dc.contributor.author
Cuffia, Facundo
dc.date.available
2024-02-23T15:01:18Z
dc.date.issued
2023-09
dc.identifier.citation
Leiva, Pamela Maria de Lujan; Simoncini, Melina Soledad; Valli, Florencia Elizabeth; Piña, Carlos Ignacio; González, Marcela Aída; et al.; Non-conventional meat as a sustainable alternative for consumption: Case of Eunectes notaeus, physicochemical, microbiological and sensory characterization; Elsevier; International Journal of Gastronomy and Food Science; 33; 9-2023; 1-9
dc.identifier.issn
1878-4518
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/228212
dc.description.abstract
Non-conventional protein sources, such as game meat from conservation and sustainable use programs, are a valuable alternative for hunters to use themselves, as well as having great marketing potential. The aim of this study is to evaluate the physicochemical and microbiological parameters of a non-traditional meat of yellow anaconda (Eunectes notaeus) and characterize it under consumer's sensory tests in order to determine its general quality, nutritional traits and sensory aspects, and to define its potential consumption value compared to other conventional meats such as rabbit, chicken, and pork. Yellow anaconda meat has lightness, moisture and protein content attributes similar to other commonly traded meats. However, the tenderness values are much higher than those of other meats. Also, acceptability of yellow anaconda meat is similar to that of other commonly consumed meats and has been described with several positive qualities. The good yield and easy preparation make yellow anaconda meat an interesting alternative.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CONSUMERS
dc.subject
MANAGEMENT
dc.subject
MEATS
dc.subject
SUSTAINABLE USE
dc.subject
YELLOW ANACONDA
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Non-conventional meat as a sustainable alternative for consumption: Case of Eunectes notaeus, physicochemical, microbiological and sensory characterization
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-02-16T14:59:19Z
dc.journal.volume
33
dc.journal.pagination
1-9
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.description.fil
Fil: Leiva, Pamela Maria de Lujan. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina
dc.description.fil
Fil: Simoncini, Melina Soledad. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina
dc.description.fil
Fil: Valli, Florencia Elizabeth. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina
dc.description.fil
Fil: Piña, Carlos Ignacio. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina
dc.description.fil
Fil: González, Marcela Aída. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cuffia, Facundo. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Gastronomy and Food Science
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878450X23001026?via%3Dihub
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.ijgfs.2023.100760
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