Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Leiva, Pamela Maria de Lujan  
dc.contributor.author
Simoncini, Melina Soledad  
dc.contributor.author
Valli, Florencia Elizabeth  
dc.contributor.author
Piña, Carlos Ignacio  
dc.contributor.author
González, Marcela Aída  
dc.contributor.author
Cuffia, Facundo  
dc.date.available
2024-02-23T15:01:18Z  
dc.date.issued
2023-09  
dc.identifier.citation
Leiva, Pamela Maria de Lujan; Simoncini, Melina Soledad; Valli, Florencia Elizabeth; Piña, Carlos Ignacio; González, Marcela Aída; et al.; Non-conventional meat as a sustainable alternative for consumption: Case of Eunectes notaeus, physicochemical, microbiological and sensory characterization; Elsevier; International Journal of Gastronomy and Food Science; 33; 9-2023; 1-9  
dc.identifier.issn
1878-4518  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/228212  
dc.description.abstract
Non-conventional protein sources, such as game meat from conservation and sustainable use programs, are a valuable alternative for hunters to use themselves, as well as having great marketing potential. The aim of this study is to evaluate the physicochemical and microbiological parameters of a non-traditional meat of yellow anaconda (Eunectes notaeus) and characterize it under consumer's sensory tests in order to determine its general quality, nutritional traits and sensory aspects, and to define its potential consumption value compared to other conventional meats such as rabbit, chicken, and pork. Yellow anaconda meat has lightness, moisture and protein content attributes similar to other commonly traded meats. However, the tenderness values are much higher than those of other meats. Also, acceptability of yellow anaconda meat is similar to that of other commonly consumed meats and has been described with several positive qualities. The good yield and easy preparation make yellow anaconda meat an interesting alternative.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CONSUMERS  
dc.subject
MANAGEMENT  
dc.subject
MEATS  
dc.subject
SUSTAINABLE USE  
dc.subject
YELLOW ANACONDA  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Non-conventional meat as a sustainable alternative for consumption: Case of Eunectes notaeus, physicochemical, microbiological and sensory characterization  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-02-16T14:59:19Z  
dc.journal.volume
33  
dc.journal.pagination
1-9  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.description.fil
Fil: Leiva, Pamela Maria de Lujan. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Simoncini, Melina Soledad. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Valli, Florencia Elizabeth. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Piña, Carlos Ignacio. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina  
dc.description.fil
Fil: González, Marcela Aída. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cuffia, Facundo. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Gastronomy and Food Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878450X23001026?via%3Dihub  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.ijgfs.2023.100760