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dc.contributor.author
Quintero Borregales, Lucia Marisol  
dc.contributor.author
Vergara Rubio, María Alicia  
dc.contributor.author
Santos, Ayelen Cecilia  
dc.contributor.author
Fama, Lucia Mercedes  
dc.contributor.author
Goyanes, Silvia Nair  
dc.date.available
2024-02-22T12:35:10Z  
dc.date.issued
2023-03  
dc.identifier.citation
Quintero Borregales, Lucia Marisol; Vergara Rubio, María Alicia; Santos, Ayelen Cecilia; Fama, Lucia Mercedes; Goyanes, Silvia Nair; Black Tea Extracts/Polyvinyl Alcohol Active Nanofibers Electrospun Mats with Sustained Release of Polyphenols for Food Packaging Applications; MDPI; Polymers; 15; 5; 3-2023; 1-16  
dc.identifier.issn
2073-4360  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/228005  
dc.description.abstract
The efficiency in the capabilities to store and release antioxidants depends on the film morphology and its manufacturing process, as well as on the type and methodology used to obtain the polyphenol extracts. Here, hydroalcoholic extracts of black tea polyphenols (BT) were obtained and dropped onto different polyvinyl alcohol (PVA) aqueous solutions (water or BT aqueous extract with and without citric acid, CA) to obtain three unusual PVA electrospun mats containing polyphenol nanoparticles within their nanofibers. It was shown that the mat obtained through the nanoparticles precipitated in BT aqueous extract PVA solution presented the highest total polyphenol content and antioxidant activity, and that the addition of CA as an esterifier or PVA crosslinker interfered with the polyphenols. The release kinetics in different food simulants (hydrophilic, lipophilic and acidic) were fitted using Fick’s diffusion law and Peppas’ and Weibull’s models, showing that polymer chain relaxation is the main mechanism in all food simulants except for the acidic, which presented an abrupt release by Fick’s diffusion mechanism of about 60% before being controlled. This research provides a strategy for the development of promising controlled-release materials for active food packaging, mainly for hydrophilic and acidic food products.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
MDPI  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
ANTIOXIDANT ACTIVITY  
dc.subject
BLACK TEA EXTRACTS  
dc.subject
ELECTROSPINNING  
dc.subject
FOOD ACTIVE PACKAGING  
dc.subject
POLYPHENOLS ENCAPSULATION  
dc.subject
POLYPHENOLS EXTENDED-RELEASE  
dc.subject
POLYVINYL ALCOHOL MATS  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Black Tea Extracts/Polyvinyl Alcohol Active Nanofibers Electrospun Mats with Sustained Release of Polyphenols for Food Packaging Applications  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-02-22T11:35:22Z  
dc.journal.volume
15  
dc.journal.number
5  
dc.journal.pagination
1-16  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.description.fil
Fil: Quintero Borregales, Lucia Marisol. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Física. Laboratorio de Polímeros y Materiales Compuestos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vergara Rubio, María Alicia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigación e Ingeniería Ambiental. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigación e Ingeniería Ambiental; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Santos, Ayelen Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fama, Lucia Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Goyanes, Silvia Nair. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Física. Laboratorio de Polímeros y Materiales Compuestos; Argentina  
dc.journal.title
Polymers  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2073-4360/15/5/1311  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/polym15051311