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dc.contributor.author
Peralta, Guillermo Hugo  
dc.contributor.author
Aguirre, Andres  
dc.contributor.author
Bürgi Fissolo, María de Los Milagros  
dc.contributor.author
Martínez Rau, Luciano Sebastián  
dc.contributor.author
Albarracín, Virginia Helena  
dc.contributor.author
Menzella, Hugo Gabriel  
dc.contributor.author
Pozza, Leila  
dc.contributor.author
Hynes, Erica Rut  
dc.contributor.author
Bergamini, Carina Viviana  
dc.date.available
2024-02-21T09:50:27Z  
dc.date.issued
2023-08  
dc.identifier.citation
Peralta, Guillermo Hugo; Aguirre, Andres; Bürgi Fissolo, María de Los Milagros; Martínez Rau, Luciano Sebastián; Albarracín, Virginia Helena; et al.; Effect of high-pressure homogenisation on metabolic potential of Lacticaseibacillus paracasei 90: in vitro and in situ studies in fermented milk and semihard cheese; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal Of Dairy Technology; 76; 3; 8-2023; 583-596  
dc.identifier.issn
1364-727X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/227707  
dc.description.abstract
The influence of high-pressure homogenisation (HPH) at 100 MPa on Lacticaseibacillus paracasei 90 (L90) was studied in vitro and in situ (fermented milk and cheese). Lysis and injury signs were observed in cells treated with HPH, which were linked to the release of intracellular enzymes and changes in the metabolic activity of L90. HPH treatment led to a higher lactic acid content and lower pH and pyruvic acid levels in fermented milk. The microbiological and peptide profiles of cheeses were modified by using cells or cell-free extracts of L90. Finally, this study suggests that L90 could release bioactive peptides.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
HIGH-PRESSURE HOMOGENISATION  
dc.subject
METABOLIC ACTIVITY  
dc.subject
PEPTIDE PROFILE  
dc.subject
PHYSIOLOGICAL PROFILE  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effect of high-pressure homogenisation on metabolic potential of Lacticaseibacillus paracasei 90: in vitro and in situ studies in fermented milk and semihard cheese  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-02-16T15:04:36Z  
dc.journal.volume
76  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
583-596  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Peralta, Guillermo Hugo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Aguirre, Andres. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bürgi Fissolo, María de Los Milagros. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martínez Rau, Luciano Sebastián. Universidad Nacional de Tucumán; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Albarracín, Virginia Helena. Universidad Nacional de Tucumán; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Menzella, Hugo Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pozza, Leila. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hynes, Erica Rut. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.journal.title
International Journal Of Dairy Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1471-0307.12949  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/1471-0307.12949