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dc.contributor.author
Peralta, Guillermo Hugo
dc.contributor.author
Aguirre, Andres
dc.contributor.author
Bürgi Fissolo, María de Los Milagros
dc.contributor.author
Martínez Rau, Luciano Sebastián
dc.contributor.author
Albarracín, Virginia Helena
dc.contributor.author
Menzella, Hugo Gabriel
dc.contributor.author
Pozza, Leila
dc.contributor.author
Hynes, Erica Rut
dc.contributor.author
Bergamini, Carina Viviana
dc.date.available
2024-02-21T09:50:27Z
dc.date.issued
2023-08
dc.identifier.citation
Peralta, Guillermo Hugo; Aguirre, Andres; Bürgi Fissolo, María de Los Milagros; Martínez Rau, Luciano Sebastián; Albarracín, Virginia Helena; et al.; Effect of high-pressure homogenisation on metabolic potential of Lacticaseibacillus paracasei 90: in vitro and in situ studies in fermented milk and semihard cheese; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal Of Dairy Technology; 76; 3; 8-2023; 583-596
dc.identifier.issn
1364-727X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/227707
dc.description.abstract
The influence of high-pressure homogenisation (HPH) at 100 MPa on Lacticaseibacillus paracasei 90 (L90) was studied in vitro and in situ (fermented milk and cheese). Lysis and injury signs were observed in cells treated with HPH, which were linked to the release of intracellular enzymes and changes in the metabolic activity of L90. HPH treatment led to a higher lactic acid content and lower pH and pyruvic acid levels in fermented milk. The microbiological and peptide profiles of cheeses were modified by using cells or cell-free extracts of L90. Finally, this study suggests that L90 could release bioactive peptides.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
HIGH-PRESSURE HOMOGENISATION
dc.subject
METABOLIC ACTIVITY
dc.subject
PEPTIDE PROFILE
dc.subject
PHYSIOLOGICAL PROFILE
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Effect of high-pressure homogenisation on metabolic potential of Lacticaseibacillus paracasei 90: in vitro and in situ studies in fermented milk and semihard cheese
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-02-16T15:04:36Z
dc.journal.volume
76
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
583-596
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Peralta, Guillermo Hugo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Aguirre, Andres. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bürgi Fissolo, María de Los Milagros. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martínez Rau, Luciano Sebastián. Universidad Nacional de Tucumán; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Albarracín, Virginia Helena. Universidad Nacional de Tucumán; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Menzella, Hugo Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pozza, Leila. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Hynes, Erica Rut. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.journal.title
International Journal Of Dairy Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1471-0307.12949
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/1471-0307.12949
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