Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Peralta, Guillermo Hugo
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Beret, María Victoria
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Bürgi, Milagros
dc.contributor.author
Ale, Elisa Carmen
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Martinez, Luciano Jose
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Albarracín, Virginia Helena
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Wolf, Irma Veronica
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Bergamini, Carina Viviana
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.date.available
2024-02-21T09:41:00Z
dc.date.issued
2023-12
dc.identifier.citation
Peralta, Guillermo Hugo; Beret, María Victoria; Bürgi, Milagros; Ale, Elisa Carmen; Martinez, Luciano Jose; et al.; Impact of media culture, freeze-drying and storage conditions on preservation of Lacticaseibacillus paracasei 90: Viability and metabolic potential as a secondary culture in semi-hard cheese; Elsevier; International Dairy Journal; 147; 12-2023; 1-14
dc.identifier.issn
0958-6946
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/227704
dc.description.abstract
Freeze-drying is the main process used to preserve lactic bacterial cultures at an industrial level; however, their viability and metabolic activity can be affected not only by the process per se but also by storage conditions. This study investigated the effect of freeze-drying and long-term storage (14 months) on the viability and metabolic activity of Lacticaseibacillus paracasei 90 (L90) grown in three culture media. The freeze-drying process did not influence its culturability and viability, regardless of the culture media used. The storage of the freeze-dried cultures at room temperature had a negative impact on viability, culturability and its ability to grow and acidify milk. However, L90 was able to withstand a long period of storage at low temperatures (14 months, 4 °C) and keep the technological features desirable of a ripening culture. Overall, the results demonstrate the robustness of this strain as a secondary culture in the food industry.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.rights
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
FREEZE-DRYING
dc.subject
PRESERVATION
dc.subject
LACTOBACILLI
dc.subject
SECONDARY CULTURE
dc.subject
CHEESE
dc.subject
METABOLIC ACTIVITY
dc.subject
RIPENING-AGENT
dc.subject
VIABILITY
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.title
Impact of media culture, freeze-drying and storage conditions on preservation of Lacticaseibacillus paracasei 90: Viability and metabolic potential as a secondary culture in semi-hard cheese
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-02-16T14:59:38Z
dc.journal.volume
147
dc.journal.pagination
1-14
dc.journal.pais
Países Bajos
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Peralta, Guillermo Hugo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Beret, María Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bürgi, Milagros. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ale, Elisa Carmen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martinez, Luciano Jose. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Albarracín, Virginia Helena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Wolf, Irma Veronica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.journal.title
International Dairy Journal
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.rights.embargoDate
2024-06-21
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0958694623001826
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2023.105763
Archivos asociados