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dc.contributor.author
Peralta, Guillermo Hugo
dc.contributor.author
Beret, María Victoria
dc.contributor.author
Bürgi, Milagros
dc.contributor.author
Ale, Elisa Carmen
dc.contributor.author
Martinez, Luciano Jose
dc.contributor.author
Albarracín, Virginia Helena
dc.contributor.author
Wolf, Irma Veronica
dc.contributor.author
Bergamini, Carina Viviana
dc.date.available
2024-02-21T09:41:00Z
dc.date.issued
2023-12
dc.identifier.citation
Peralta, Guillermo Hugo; Beret, María Victoria; Bürgi, Milagros; Ale, Elisa Carmen; Martinez, Luciano Jose; et al.; Impact of media culture, freeze-drying and storage conditions on preservation of Lacticaseibacillus paracasei 90: Viability and metabolic potential as a secondary culture in semi-hard cheese; Elsevier; International Dairy Journal; 147; 12-2023; 1-14
dc.identifier.issn
0958-6946
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/227704
dc.description.abstract
Freeze-drying is the main process used to preserve lactic bacterial cultures at an industrial level; however, their viability and metabolic activity can be affected not only by the process per se but also by storage conditions. This study investigated the effect of freeze-drying and long-term storage (14 months) on the viability and metabolic activity of Lacticaseibacillus paracasei 90 (L90) grown in three culture media. The freeze-drying process did not influence its culturability and viability, regardless of the culture media used. The storage of the freeze-dried cultures at room temperature had a negative impact on viability, culturability and its ability to grow and acidify milk. However, L90 was able to withstand a long period of storage at low temperatures (14 months, 4 °C) and keep the technological features desirable of a ripening culture. Overall, the results demonstrate the robustness of this strain as a secondary culture in the food industry.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
FREEZE-DRYING
dc.subject
PRESERVATION
dc.subject
LACTOBACILLI
dc.subject
SECONDARY CULTURE
dc.subject
CHEESE
dc.subject
METABOLIC ACTIVITY
dc.subject
RIPENING-AGENT
dc.subject
VIABILITY
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Impact of media culture, freeze-drying and storage conditions on preservation of Lacticaseibacillus paracasei 90: Viability and metabolic potential as a secondary culture in semi-hard cheese
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-02-16T14:59:38Z
dc.journal.volume
147
dc.journal.pagination
1-14
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Peralta, Guillermo Hugo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Beret, María Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bürgi, Milagros. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ale, Elisa Carmen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martinez, Luciano Jose. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Albarracín, Virginia Helena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Wolf, Irma Veronica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.journal.title
International Dairy Journal
dc.rights.embargoDate
2024-06-21
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0958694623001826
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2023.105763
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