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dc.contributor.author
Peralta, Guillermo Hugo  
dc.contributor.author
Beret, María Victoria  
dc.contributor.author
Bürgi, Milagros  
dc.contributor.author
Ale, Elisa Carmen  
dc.contributor.author
Martinez, Luciano Jose  
dc.contributor.author
Albarracín, Virginia Helena  
dc.contributor.author
Wolf, Irma Veronica  
dc.contributor.author
Bergamini, Carina Viviana  
dc.date.available
2024-02-21T09:41:00Z  
dc.date.issued
2023-12  
dc.identifier.citation
Peralta, Guillermo Hugo; Beret, María Victoria; Bürgi, Milagros; Ale, Elisa Carmen; Martinez, Luciano Jose; et al.; Impact of media culture, freeze-drying and storage conditions on preservation of Lacticaseibacillus paracasei 90: Viability and metabolic potential as a secondary culture in semi-hard cheese; Elsevier; International Dairy Journal; 147; 12-2023; 1-14  
dc.identifier.issn
0958-6946  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/227704  
dc.description.abstract
Freeze-drying is the main process used to preserve lactic bacterial cultures at an industrial level; however, their viability and metabolic activity can be affected not only by the process per se but also by storage conditions. This study investigated the effect of freeze-drying and long-term storage (14 months) on the viability and metabolic activity of Lacticaseibacillus paracasei 90 (L90) grown in three culture media. The freeze-drying process did not influence its culturability and viability, regardless of the culture media used. The storage of the freeze-dried cultures at room temperature had a negative impact on viability, culturability and its ability to grow and acidify milk. However, L90 was able to withstand a long period of storage at low temperatures (14 months, 4 °C) and keep the technological features desirable of a ripening culture. Overall, the results demonstrate the robustness of this strain as a secondary culture in the food industry.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
FREEZE-DRYING  
dc.subject
PRESERVATION  
dc.subject
LACTOBACILLI  
dc.subject
SECONDARY CULTURE  
dc.subject
CHEESE  
dc.subject
METABOLIC ACTIVITY  
dc.subject
RIPENING-AGENT  
dc.subject
VIABILITY  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Impact of media culture, freeze-drying and storage conditions on preservation of Lacticaseibacillus paracasei 90: Viability and metabolic potential as a secondary culture in semi-hard cheese  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-02-16T14:59:38Z  
dc.journal.volume
147  
dc.journal.pagination
1-14  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Peralta, Guillermo Hugo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Beret, María Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bürgi, Milagros. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ale, Elisa Carmen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martinez, Luciano Jose. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Albarracín, Virginia Helena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Wolf, Irma Veronica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.journal.title
International Dairy Journal  
dc.rights.embargoDate
2024-06-21  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0958694623001826  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2023.105763