Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Gonzalez, Horacio Federico  
dc.contributor.author
Malpeli, Agustina  
dc.contributor.author
Fasano, Maria Victoria  
dc.contributor.author
Pescio, Lucila Gisele  
dc.contributor.author
Sterin Speziale, Norma B.  
dc.contributor.author
Visentin, Silvana  
dc.date.available
2024-02-20T14:37:29Z  
dc.date.issued
2023-03  
dc.identifier.citation
Gonzalez, Horacio Federico; Malpeli, Agustina; Fasano, Maria Victoria; Pescio, Lucila Gisele; Sterin Speziale, Norma B.; et al.; Fatty Acid Percentage Distribution in Complex Lipids of Breast Milk From Mothers on a Low Docosahexaenoic Acid Diet; Lippincott Williams; Journal Of Pediatric Gastroenterology And Nutrition; 77; 1; 3-2023; E8-E11  
dc.identifier.issn
0277-2116  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/227594  
dc.description.abstract
The aim of this study was to assess the fatty acid (FA) percentage distribution in complex lipids of breast milk from mothers on a low docosahexaenoic acid (DHA) diet. We performed a descriptive, cross-sectional study of milk samples (n = 14) collected 90 days after delivery and analyzed them using gas chromatography, thin-layer chromatography, and the Fiske-Subbarow method. Complex lipid distribution was 40.70 ± 5.11% sphingomyelin (SM), 26.03 ± 5.98% phosphatidylethanolamine (PE), 21.12 ± 2.32% phosphatidylcholine, 7.94 ± 1.96% phosphatidylserine, and 4.22 ± 1.25% phosphatidylinositol. Median DHA and arachidonic acid values were 0.13% (0.12; 0.18) and 0.42% (0.33; 0.53), respectively. Mean FA percentage in SM and PE was as follows: palmitic acid, 34.45 ± 1.94% and 5.38 ± 0.94%; oleic acid, 16.50 ± 4.07% and 9.43 ± 4.05%; linoleic acid, 5.91 ± 4.69% and 9.05 ± 4.5%. DHA was not detectable in SM, but it was found in PE (55.33 ± 14.46). In conclusion, breast milk of mothers on a low DHA diet contained 55% DHA in PE, but no DHA in SM.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Lippincott Williams  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BREAST MILK  
dc.subject
PHOSPHATIDYLETHANOLAMINE  
dc.subject
POLYUNSATURATED FATTY ACIDS  
dc.subject
SPHINGOMYELIN  
dc.subject.classification
Nutrición, Dietética  
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Fatty Acid Percentage Distribution in Complex Lipids of Breast Milk From Mothers on a Low Docosahexaenoic Acid Diet  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-02-20T13:23:48Z  
dc.journal.volume
77  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
E8-E11  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Philadelphia  
dc.description.fil
Fil: Gonzalez, Horacio Federico. Provincia de Buenos Aires. Ministerio de Salud. Hospital de Niños "Sor María Ludovica" de La Plata. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Malpeli, Agustina. Provincia de Buenos Aires. Ministerio de Salud. Hospital de Niños "Sor María Ludovica" de La Plata. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fasano, Maria Victoria. Provincia de Buenos Aires. Ministerio de Salud. Hospital de Niños "Sor María Ludovica" de La Plata. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pescio, Lucila Gisele. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas "Prof. Alejandro C. Paladini". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sterin Speziale, Norma B.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas "Prof. Alejandro C. Paladini". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Visentin, Silvana. Provincia de Buenos Aires. Ministerio de Salud. Hospital de Niños "Sor María Ludovica" de La Plata. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas; Argentina  
dc.journal.title
Journal Of Pediatric Gastroenterology And Nutrition  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://journals.lww.com/10.1097/MPG.0000000000003775  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1097/MPG.0000000000003775