Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Perez Calderon, John Freddy
dc.contributor.author
Santos, Maria Victoria
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet
dc.contributor.other
Leigue, Esteban
dc.date.available
2024-02-20T12:21:55Z
dc.date.issued
2021
dc.identifier.citation
Remoción de nitratos presentes en aguas de consumo usando hidrogeles biodegradables de quitosano reticulado; XXXVII Congreso Interamericano virtual de Ingeniería Sanitaria y Ambiental de AIDIS; Buenos Aires; Argentina; 2021; 1168-1172
dc.identifier.isbn
978-85-93571-09-1
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/227546
dc.description.abstract
Cross-linked Oxalic acid/Chitosan Hydrogels (HGsQO) were synthesized and tested for the adsorption of nitrate in contaminated water. SEM, N2 adsorption/desorption and FTIR-ATR were used for the characterization of the new material. The FTIR-Spectra results evidenced electrostatic interactions between protonated amino groups of chitosan and oxalate ions duo to ionic crosslinked. The tests showed that the adsorbent is efficient in a wide range of pH (4-7), in these conditions the removal of nitrate occurred by electrostatic interactions, this was verified by analyzing the change of Z-potential before and after the adsorption process. Several models of adsorption kinetics were tested and the pseudo-second order model was the best fit. The experimental adsorption capacity at equilibrium (Qe) was high (22.03 mg.g-1) in comparison with other adsorbent materials based on chitosan. It can be concluded that HGsQO are alternative materials for nitrate removal.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Asociación Interamericana de Ingeniería Sanitaria y Ambiental
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Crosslinked Chitosan
dc.subject
Hydrogels
dc.subject
Adsorption
dc.subject
Nitrate Removal
dc.subject.classification
Bioproductos, Biomateriales, Bioplásticos, Biocombustibles, Bioderivados, etc.
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Remoción de nitratos presentes en aguas de consumo usando hidrogeles biodegradables de quitosano reticulado
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/conferenceObject
dc.type
info:ar-repo/semantics/documento de conferencia
dc.date.updated
2023-04-11T13:35:42Z
dc.journal.pagination
1168-1172
dc.journal.pais
Argentina
dc.journal.ciudad
Buenos Aires
dc.description.fil
Fil: Perez Calderon, John Freddy. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Santos, Maria Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales. Universidad Nacional del Comahue. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://aidisnet.org/mem_int37/
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://aidisnet.org/event/xxxvii-int/
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://aidisnet.org/wp-content/uploads/2021/09/MEMORIAS_XXXVII_CONGRESO_AIDIS_ARGENTINA.pdf
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.coverage
Internacional
dc.type.subtype
Congreso
dc.description.nombreEvento
XXXVII Congreso Interamericano virtual de Ingeniería Sanitaria y Ambiental de AIDIS
dc.date.evento
2021-04-12
dc.description.ciudadEvento
Buenos Aires
dc.description.paisEvento
Argentina
dc.type.publicacion
Book
dc.description.institucionOrganizadora
Asociación Interamericana de Ingeniería Sanitaria y Ambiental
dc.source.libro
Memorias del XXXVII Congreso Interamericano virtual de Ingeniería Sanitaria y Ambiental de AIDIS
dc.source.revista
Memorias del XXXVII Congreso Interamericano de Ingeniería Sanitaria y Ambiental de AIDIS
dc.date.eventoHasta
2021-04-15
dc.type
Congreso
Archivos asociados