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dc.contributor.author
de Garcia, Virginia  
dc.contributor.author
Gonzalez Flores, Melisa  
dc.contributor.author
Kleinjan, Victoria  
dc.contributor.author
Rodríguez, María Eugenia  
dc.contributor.author
Lopes, Christian Ariel  
dc.date.available
2024-02-19T14:03:01Z  
dc.date.issued
2023-08  
dc.identifier.citation
de Garcia, Virginia; Gonzalez Flores, Melisa; Kleinjan, Victoria; Rodríguez, María Eugenia; Lopes, Christian Ariel; Contaminated Perry in Patagonia Argentina: A Case Study; Springer; Current Microbiology; 80; 10; 8-2023; 1-9  
dc.identifier.issn
0343-8651  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/227408  
dc.description.abstract
Perry is a beverage obtained by fermentation of pear juice, popular in the North Hemisphere. In Argentina it is an emerging market, particularly in the Patagonian region. The aim of this work is to describe and to evaluate the spoilage yeasts associated to six perry samples showing signs of microbiological contamination from a local craft perry company in North Patagonian region. Eighteen yeasts were isolated from four of the six perry samples where Brettanomyces custersianus, Brettanomyces bruxellensis and Zygosaccharomyces parabailii were identified. The growth capacity of these isolates in the presence of antimicrobial agents (sulfite and potassium sorbate) was analyzed in solid media. Growth parameters in sterile perry must was evaluated and the production of undesirable compounds were evaluated, products were characterized in terms of their aromatic and physicochemical features. The yeasts Z. parabailii NPCC1791 was able to grow on plates containing sulfite concentrations of up to 4 mM and produced high methanol concentrations in perry. Additionally, B. bruxellensis NPPC1792 was able to produce methanol as well as high concentrations of volatile phenols including 4-ethylphenol and 4-ethylguaiacol. These results demonstrate the potential of these species as perry contaminants. Given the lack of studies describing the contaminating yeasts in perry production, this work represents the first report about perry spoilage yeasts in Argentina, with this knowledge, control strategies can be developed to prevent microbiological contamination and minimize product loss.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
SPOILAGE YEAST  
dc.subject
BRETTANOMYCES  
dc.subject
PERRY  
dc.subject.classification
Bioprocesamiento Tecnológico, Biocatálisis, Fermentación  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Contaminated Perry in Patagonia Argentina: A Case Study  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-02-19T10:30:27Z  
dc.journal.volume
80  
dc.journal.number
10  
dc.journal.pagination
1-9  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.description.fil
Fil: de Garcia, Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gonzalez Flores, Melisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Kleinjan, Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodríguez, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lopes, Christian Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.journal.title
Current Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/10.1007/s00284-023-03442-6  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s00284-023-03442-6