Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Maiztegui, Barbara  
dc.contributor.author
Villagarcía, Hernán Gonzalo  
dc.contributor.author
Román, Carolina Lisi  
dc.contributor.author
Flores, Luis Emilio  
dc.contributor.author
Prieto, José María  
dc.contributor.author
Castro, María Cecilia  
dc.contributor.author
Massa, Maria Laura  
dc.contributor.author
Schinella, Guillermo Raúl  
dc.contributor.author
Francini, Flavio  
dc.date.available
2024-02-16T13:23:55Z  
dc.date.issued
2023-07  
dc.identifier.citation
Maiztegui, Barbara; Villagarcía, Hernán Gonzalo; Román, Carolina Lisi; Flores, Luis Emilio; Prieto, José María; et al.; Dietary Supplementation with Yerba Mate (Ilex paraguariensis) Infusion Increases IRS-1 and PI3K mRNA Levels and Enhances Insulin Sensitivity and Secretion in Rat Pancreatic Islets; MDPI; Plants; 12; 14; 7-2023; 1-11  
dc.identifier.issn
2223-7747  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/227204  
dc.description.abstract
“Yerba mate” (YM), an aqueous extract of Ilex paraguariensis, has antioxidant, diuretic, cardio-protective and hypoglycaemic properties. Since its effect on the pancreatic islets remains unclear, we evaluated insulin sensitivity and glucose-stimulated insulin secretion (GSIS) in rats consuming YM or tap water (C) for 21 days. Glucose tolerance, glycemia, triglyceridemia, insulinemia, TBARS and FRAP serum levels were evaluated. GSIS and mRNA levels of insulin signaling pathway and inflammatory markers were measured in isolated pancreatic islets from both groups. In C rats, islets were incubated with YM extract or its phenolic components to measure GSIS. YM improved glucose tolerance, enhanced GSIS, increased FRAP plasma levels and islet mRNA levels of IRS-1 and PI3K (p110), and decreased TBARS plasma levels and islet gene expression of TNF-α and PAI-1. Islets from C rats incubated with 100 µg/mL dry YM extract, 1 µM chlorogenic acid, 0.1 and 1 µM rutin, 1 µM caffeic acid or 1 µM quercetin showed an increase in GSIS. Our results suggest that YM enhances glucose tolerance because of its positive effects on GSIS, oxidative stress rate and insulin sensitivity in rat islets, suggesting that long-term dietary supplementation with YM may improve glucose homeostasis in pre-diabetes or type 2 diabetes.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
MDPI  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
DIABETES  
dc.subject
ILEX PARAGUARIENSIS  
dc.subject
INSULIN SECRETION  
dc.subject
INSULIN SENSITIVITY  
dc.subject
YERBA MATE  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Médicas  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Médicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Dietary Supplementation with Yerba Mate (Ilex paraguariensis) Infusion Increases IRS-1 and PI3K mRNA Levels and Enhances Insulin Sensitivity and Secretion in Rat Pancreatic Islets  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-02-15T13:40:58Z  
dc.journal.volume
12  
dc.journal.number
14  
dc.journal.pagination
1-11  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.description.fil
Fil: Maiztegui, Barbara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Endocrinología Experimental y Aplicada. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Centro de Endocrinología Experimental y Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Villagarcía, Hernán Gonzalo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Endocrinología Experimental y Aplicada. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Centro de Endocrinología Experimental y Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Román, Carolina Lisi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Endocrinología Experimental y Aplicada. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Centro de Endocrinología Experimental y Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Flores, Luis Emilio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Endocrinología Experimental y Aplicada. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Centro de Endocrinología Experimental y Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Prieto, José María. University of Liverpool; Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Castro, María Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Endocrinología Experimental y Aplicada. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Centro de Endocrinología Experimental y Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Massa, Maria Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Endocrinología Experimental y Aplicada. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Centro de Endocrinología Experimental y Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Schinella, Guillermo Raúl. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Francini, Flavio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Endocrinología Experimental y Aplicada. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Centro de Endocrinología Experimental y Aplicada; Argentina  
dc.journal.title
Plants  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2223-7747/12/14/2620  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/plants12142620