Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Cruz, Gonzalo Matías
dc.contributor.author
Gulotta, Cecilia Fernanda
dc.contributor.author
Bustos, Ana Yanina
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel
dc.contributor.author
Ferrero, Cristina
dc.contributor.author
Iturriaga, Laura Beatriz
dc.date.available
2024-02-14T15:06:43Z
dc.date.issued
2023-12
dc.identifier.citation
Cruz, Gonzalo Matías; Gulotta, Cecilia Fernanda; Bustos, Ana Yanina; Ribotta, Pablo Daniel; Ferrero, Cristina; et al.; Characterization of the Starch Extracted from an Ancestral Andean Meal: Chuño; Wiley VCH Verlag; Starch/starke; 12-2023; 1-9
dc.identifier.issn
0038-9056
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/226874
dc.description.abstract
The ancestral method of preparing chuño (freeze-dried potato) involves three steps: freezing, soaking, and drying. The objective of this study is to identify the changes in microstructure, in physicochemical properties, and rheology of gels and suspensions of Andean potato starches caused by the procedure used to obtain chuño. A laboratory simulation of the procedure is performed using the potato variety “Rosadita” (Solanum tuberosum ssp. Andigenum). From the tests carried out on the starches extracted from the chuño obtained in the field and in the laboratory, differences phosphate content and gelatinization temperature are found. Marked differences are observed with respect to the control starch in the soluble amylose content, RVA profiles, textural attributes, and dynamic and viscous rheological properties. The chuño starches present greater resistance to granular breakdown. These observations suggest a different hydration, swelling, and gelation mechanism for the Rosadita and chuño starch samples compared to conventional potato starch and at the same time a modification due to the effect of freezing, which is more noticeable in the chuño obtained at −5 °C.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley VCH Verlag
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANDEAN POTATO
dc.subject
CHUÑO
dc.subject
FREEZE-THAWING
dc.subject
RHEOLOGY
dc.subject
STARCH
dc.subject
VISCOSITY
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Characterization of the Starch Extracted from an Ancestral Andean Meal: Chuño
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-02-14T11:44:14Z
dc.journal.pagination
1-9
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
Weinheim
dc.description.fil
Fil: Cruz, Gonzalo Matías. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gulotta, Cecilia Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bustos, Ana Yanina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ferrero, Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Iturriaga, Laura Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Starch/starke
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/star.202300029
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/star.202300029
Archivos asociados