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dc.contributor.author
Cruz, Gonzalo Matías  
dc.contributor.author
Gulotta, Cecilia Fernanda  
dc.contributor.author
Bustos, Ana Yanina  
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel  
dc.contributor.author
Ferrero, Cristina  
dc.contributor.author
Iturriaga, Laura Beatriz  
dc.date.available
2024-02-14T15:06:43Z  
dc.date.issued
2023-12  
dc.identifier.citation
Cruz, Gonzalo Matías; Gulotta, Cecilia Fernanda; Bustos, Ana Yanina; Ribotta, Pablo Daniel; Ferrero, Cristina; et al.; Characterization of the Starch Extracted from an Ancestral Andean Meal: Chuño; Wiley VCH Verlag; Starch/starke; 12-2023; 1-9  
dc.identifier.issn
0038-9056  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/226874  
dc.description.abstract
The ancestral method of preparing chuño (freeze-dried potato) involves three steps: freezing, soaking, and drying. The objective of this study is to identify the changes in microstructure, in physicochemical properties, and rheology of gels and suspensions of Andean potato starches caused by the procedure used to obtain chuño. A laboratory simulation of the procedure is performed using the potato variety “Rosadita” (Solanum tuberosum ssp. Andigenum). From the tests carried out on the starches extracted from the chuño obtained in the field and in the laboratory, differences phosphate content and gelatinization temperature are found. Marked differences are observed with respect to the control starch in the soluble amylose content, RVA profiles, textural attributes, and dynamic and viscous rheological properties. The chuño starches present greater resistance to granular breakdown. These observations suggest a different hydration, swelling, and gelation mechanism for the Rosadita and chuño starch samples compared to conventional potato starch and at the same time a modification due to the effect of freezing, which is more noticeable in the chuño obtained at −5 °C.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley VCH Verlag  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANDEAN POTATO  
dc.subject
CHUÑO  
dc.subject
FREEZE-THAWING  
dc.subject
RHEOLOGY  
dc.subject
STARCH  
dc.subject
VISCOSITY  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Characterization of the Starch Extracted from an Ancestral Andean Meal: Chuño  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-02-14T11:44:14Z  
dc.journal.pagination
1-9  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Weinheim  
dc.description.fil
Fil: Cruz, Gonzalo Matías. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gulotta, Cecilia Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bustos, Ana Yanina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ferrero, Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Iturriaga, Laura Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Starch/starke  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/star.202300029  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/star.202300029