Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Vio, Santiago Adolfo
dc.contributor.author
Galar, Maria Lina
dc.contributor.author
Gortari, Maria Cecilia
dc.contributor.author
Balatti, Pedro Alberto
dc.contributor.author
Garbi, Mariana
dc.contributor.author
Lodeiro, Anibal
dc.contributor.author
Luna, Maria Flavia
dc.date.available
2024-02-14T12:48:11Z
dc.date.issued
2023-01
dc.identifier.citation
Vio, Santiago Adolfo; Galar, Maria Lina; Gortari, Maria Cecilia; Balatti, Pedro Alberto; Garbi, Mariana; et al.; Multispecies Bacterial Bio-Input: Tracking and Plant-Growth-Promoting Effect on Lettuce var. sagess; MDPI; Plants; 12; 4; 1-2023; 1-17
dc.identifier.issn
2223-7747
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/226782
dc.description.abstract
The use of multispecies bacterial bio-inputs is a promising strategy for sustainable crop production over the use of single-species inoculants. Studies of the use of multispecies bio-inputs in horticultural crops are scarce, not only on the growth-promoting effects of each bacterium within the formulation, but also on their compatibility and persistence in the root environment. In this work, we described that a multispecies bacterial bio-input made up of Azospirillum argentinense Az39, Gluconacetobacter diazotrophicus PAL-5, Pseudomonas protegens Pf-5 and Bacillus sp. Dm-B10 improved lettuce plant growth more effectively than when these strains were inoculated as single-species bio-inputs. Bacteria persisted together (were compatible) and also colonized seedling roots of lettuce plants grown in controlled conditions. Interestingly, colonization was highly related to an early and enhanced growth of seedlings grown in the nursery. A similar effect on plant growth was found in lettuce plants in a commercial greenhouse production in the peri-urban area of La Plata City, Buenos Aires, Argentina. To our knowledge, this is the first study demonstrating that a synthetic mixture of bacteria can colonize and persist on lettuce plants, and also showing their synergistic beneficial effect both in the nursery greenhouse as well as the commercial production farm.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
MDPI
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
CO-INOCULATION
dc.subject
COLONIZATION
dc.subject
LETTUCE
dc.subject
MULTISPECIES BIO-INPUT
dc.subject
PLANT-GROWTH-PROMOTING BACTERIA
dc.subject.classification
Biotecnología Agrícola y Biotecnología Alimentaria
dc.subject.classification
Biotecnología Agropecuaria
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Multispecies Bacterial Bio-Input: Tracking and Plant-Growth-Promoting Effect on Lettuce var. sagess
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-02-14T12:11:53Z
dc.journal.volume
12
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
1-17
dc.journal.pais
Suiza
dc.description.fil
Fil: Vio, Santiago Adolfo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Galar, Maria Lina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gortari, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Balatti, Pedro Alberto. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Departamento de Ciencias Biológicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garbi, Mariana. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lodeiro, Anibal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Biotecnología y Biología Molecular. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Biotecnología y Biología Molecular; Argentina
dc.description.fil
Fil: Luna, Maria Flavia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.journal.title
Plants
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.3390/plants12040736
Archivos asociados