Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Sirini, Noelí Estefanía  
dc.contributor.author
Stegmayer, María Angeles  
dc.contributor.author
Ruiz, María Julia  
dc.contributor.author
Cuffia, Facundo  
dc.contributor.author
Rossler, Eugenia  
dc.contributor.author
Otero, José Luis  
dc.contributor.author
Soto, Lorena Paola  
dc.contributor.author
Lorenzo, José M.  
dc.contributor.author
Pérez Álvarez, José Ángel  
dc.contributor.author
Rosmini, Marcelo Raul  
dc.contributor.author
Frizzo, Laureano Sebastian  
dc.date.available
2024-02-08T13:27:58Z  
dc.date.issued
2023-06  
dc.identifier.citation
Sirini, Noelí Estefanía; Stegmayer, María Angeles; Ruiz, María Julia; Cuffia, Facundo; Rossler, Eugenia; et al.; Applicability of the probiotic Lactiplantibacillus plantarum BFL as an adjunct culture in a dry fermented sausage; Elsevier; Meat Science; 200; 109166; 6-2023; 1-11  
dc.identifier.issn
0309-1740  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/226413  
dc.description.abstract
The addition of probiotic bacteria to a meat batter allows the development of functional fermented sausages. The aim of this work was to study the effect of microencapsulated Lactiplantibacillus plantarum BFL (EP) and as free cells (FP) on microbiological, physicochemical, and sensory parameters of fermented sausages during the drying stage and on the product ready for consumption. The microencapsulation of L. plantarum BFL did not improve its viability during the drying stage. In addition, sausages inoculated with L. plantarum BFL (FP and EP) caused lower residual nitrites values, pH values and Escherichia coli counts than the Control (C). However, only the presence of free cells of L. plantarum BFL (FP) caused a decrease in the Enterobacteriaceae and mannitol salt-positive Staphylococcus counts. In the sensory analysis, no significant differences were found in the acceptability of the different sausages. However, the acidity in probiotic sausages (FP and EP) was an attribute that consumers highlighted. The probiotic L. plantarum BFL could adapt and survive at high doses in the matrix of an industrial fermented sausage. Therefore, its use could represent a strategy both for biocontrol of pathogens and for the development of functional meat products.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
FERMENTED SAUSAGES, RESIDUAL NITRITES  
dc.subject
HEALTHY MEATS  
dc.subject
PROBIOTIC  
dc.subject
SENSORY ANALYSIS  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Veterinarias  
dc.subject.classification
Ciencias Veterinarias  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Applicability of the probiotic Lactiplantibacillus plantarum BFL as an adjunct culture in a dry fermented sausage  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-02-05T13:54:32Z  
dc.journal.volume
200  
dc.journal.number
109166  
dc.journal.pagination
1-11  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Sirini, Noelí Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Stegmayer, María Angeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ruiz, María Julia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cuffia, Facundo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rossler, Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Otero, José Luis. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Soto, Lorena Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lorenzo, José M.. Universidade de Vigo; España  
dc.description.fil
Fil: Pérez Álvarez, José Ángel. Universidad Miguel Hernández; España  
dc.description.fil
Fil: Rosmini, Marcelo Raul. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Frizzo, Laureano Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina  
dc.journal.title
Meat Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0309174023000724  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2023.109166