Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Sirini, Noelí Estefanía

dc.contributor.author
Stegmayer, María Angeles

dc.contributor.author
Ruiz, María Julia

dc.contributor.author
Cuffia, Facundo

dc.contributor.author
Rossler, Eugenia

dc.contributor.author
Otero, José Luis

dc.contributor.author
Soto, Lorena Paola

dc.contributor.author
Lorenzo, José M.
dc.contributor.author
Pérez Álvarez, José Ángel
dc.contributor.author
Rosmini, Marcelo Raul

dc.contributor.author
Frizzo, Laureano Sebastian

dc.date.available
2024-02-08T13:27:58Z
dc.date.issued
2023-06
dc.identifier.citation
Sirini, Noelí Estefanía; Stegmayer, María Angeles; Ruiz, María Julia; Cuffia, Facundo; Rossler, Eugenia; et al.; Applicability of the probiotic Lactiplantibacillus plantarum BFL as an adjunct culture in a dry fermented sausage; Elsevier; Meat Science; 200; 109166; 6-2023; 1-11
dc.identifier.issn
0309-1740
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/226413
dc.description.abstract
The addition of probiotic bacteria to a meat batter allows the development of functional fermented sausages. The aim of this work was to study the effect of microencapsulated Lactiplantibacillus plantarum BFL (EP) and as free cells (FP) on microbiological, physicochemical, and sensory parameters of fermented sausages during the drying stage and on the product ready for consumption. The microencapsulation of L. plantarum BFL did not improve its viability during the drying stage. In addition, sausages inoculated with L. plantarum BFL (FP and EP) caused lower residual nitrites values, pH values and Escherichia coli counts than the Control (C). However, only the presence of free cells of L. plantarum BFL (FP) caused a decrease in the Enterobacteriaceae and mannitol salt-positive Staphylococcus counts. In the sensory analysis, no significant differences were found in the acceptability of the different sausages. However, the acidity in probiotic sausages (FP and EP) was an attribute that consumers highlighted. The probiotic L. plantarum BFL could adapt and survive at high doses in the matrix of an industrial fermented sausage. Therefore, its use could represent a strategy both for biocontrol of pathogens and for the development of functional meat products.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
FERMENTED SAUSAGES, RESIDUAL NITRITES
dc.subject
HEALTHY MEATS
dc.subject
PROBIOTIC
dc.subject
SENSORY ANALYSIS
dc.subject.classification
Otras Ciencias Veterinarias

dc.subject.classification
Ciencias Veterinarias

dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS

dc.title
Applicability of the probiotic Lactiplantibacillus plantarum BFL as an adjunct culture in a dry fermented sausage
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-02-05T13:54:32Z
dc.journal.volume
200
dc.journal.number
109166
dc.journal.pagination
1-11
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Sirini, Noelí Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
dc.description.fil
Fil: Stegmayer, María Angeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ruiz, María Julia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cuffia, Facundo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rossler, Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
dc.description.fil
Fil: Otero, José Luis. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
dc.description.fil
Fil: Soto, Lorena Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lorenzo, José M.. Universidade de Vigo; España
dc.description.fil
Fil: Pérez Álvarez, José Ángel. Universidad Miguel Hernández; España
dc.description.fil
Fil: Rosmini, Marcelo Raul. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
dc.description.fil
Fil: Frizzo, Laureano Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
dc.journal.title
Meat Science

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0309174023000724
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2023.109166
Archivos asociados