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dc.contributor.author
Grimaut, Denise Agostina  
dc.contributor.author
Alves da Silva, Jania Betania  
dc.contributor.author
Lemos, Paulo Vitor França  
dc.contributor.author
Cruz Correia, Paulo Romano  
dc.contributor.author
Santos Santana, Jamille  
dc.contributor.author
Cavalcanti Pessôa, Luiggi  
dc.contributor.author
Estevez Areco, Santiago  
dc.contributor.author
Fama, Lucia Mercedes  
dc.contributor.author
Goyanes, Silvia Nair  
dc.contributor.author
Rodrigues Marcelino, Henrique  
dc.contributor.author
de Jesus Assis, Denilson  
dc.contributor.author
Oliveira de Souza, Carolina  
dc.date.available
2024-02-07T11:52:16Z  
dc.date.issued
2023-07  
dc.identifier.citation
Grimaut, Denise Agostina; Alves da Silva, Jania Betania ; Lemos, Paulo Vitor França; Cruz Correia, Paulo Romano ; Santos Santana, Jamille ; et al.; Effect of Addition of Cross-Linked Starch on the Properties of Degraded PBAT Poly(butylene adipate-co-terephthalate) Films; Multidisciplinary Digital Publishing Institute; Polymers; 15; 14; 7-2023; 1-15  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/226116  
dc.description.abstract
This work aimed to evaluate the properties of butylene adipate-co-terephthalate (PBAT) degraded after 1800 days of storage (DPBAT) by preparing blends (films) with crosslinked starch (Cm) through extrusion and thermocompression. Different ratios of DPBAT:Cm (70:30, 60:40, and 50:50 m/m) were prepared. The incorporation of Cm into DPBAT significantly changed the properties of the films by making them stiffer (increasing Young’s modulus by up to 50%) and increasing the thermal resistance of DPBAT. The presence of crosslinked starch in the films made them less hydrophobic (with decreased contact angle and increased moisture content), but these parameters did not vary linearly with changes in the content of crosslinked starch in the blend (DPBAT:Cm). The microscopic images show an inhomogeneous distribution of Cm granules in the DPBAT matrix. Thus, the films prepared with PBAT show a significant decrease in their mechanical parameters and heat resistance after long-term storage. However, the preparation of blends of degraded DPBAT with crosslinked starch promoted changes in the properties of the films prepared by thermocompression, which could be useful for disposable packaging.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Multidisciplinary Digital Publishing Institute  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
BLENDS  
dc.subject
CROSSLINKING  
dc.subject
PLOY(BUTYLENE ADIPATE-CO-TEREPHTHALATE)  
dc.subject
POTATO STARCH  
dc.subject.classification
Bioproductos, Biomateriales, Bioplásticos, Biocombustibles, Bioderivados, etc.  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effect of Addition of Cross-Linked Starch on the Properties of Degraded PBAT Poly(butylene adipate-co-terephthalate) Films  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-02-02T15:34:38Z  
dc.identifier.eissn
2073-4360  
dc.journal.volume
15  
dc.journal.number
14  
dc.journal.pagination
1-15  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.journal.ciudad
Basel  
dc.description.fil
Fil: Grimaut, Denise Agostina. Universidade Federal da Bahia; Brasil. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Investigación de la Cadena Láctea. - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estación Experimental Agropecuaria Rafaela. Instituto de Investigación de la Cadena Láctea; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alves da Silva, Jania Betania. Universidade Federal da Bahia; Brasil. Universidade Federal da Recôncavo da Bahia; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Lemos, Paulo Vitor França. Universidade Federal da Bahia; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Cruz Correia, Paulo Romano. Universidade Federal da Bahia; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Santos Santana, Jamille. Universidade Federal da Bahia; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Cavalcanti Pessôa, Luiggi. Universidade Federal da Bahia; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Estevez Areco, Santiago. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Física. Laboratorio de Polímeros y Materiales Compuestos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fama, Lucia Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Física. Laboratorio de Polímeros y Materiales Compuestos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Goyanes, Silvia Nair. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Física. Laboratorio de Polímeros y Materiales Compuestos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodrigues Marcelino, Henrique. Universidade Federal da Bahia; Brasil  
dc.description.fil
Fil: de Jesus Assis, Denilson. Universidade Federal da Bahia; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Oliveira de Souza, Carolina. Universidade Federal da Bahia; Brasil  
dc.journal.title
Polymers  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2073-4360/15/14/3106  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.3390/polym15143106