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dc.contributor.author
Grimaut, Denise Agostina
dc.contributor.author
Alves da Silva, Jania Betania
dc.contributor.author
Lemos, Paulo Vitor França
dc.contributor.author
Cruz Correia, Paulo Romano
dc.contributor.author
Santos Santana, Jamille
dc.contributor.author
Cavalcanti Pessôa, Luiggi
dc.contributor.author
Estevez Areco, Santiago
dc.contributor.author
Fama, Lucia Mercedes
dc.contributor.author
Goyanes, Silvia Nair
dc.contributor.author
Rodrigues Marcelino, Henrique
dc.contributor.author
de Jesus Assis, Denilson
dc.contributor.author
Oliveira de Souza, Carolina
dc.date.available
2024-02-07T11:52:16Z
dc.date.issued
2023-07
dc.identifier.citation
Grimaut, Denise Agostina; Alves da Silva, Jania Betania ; Lemos, Paulo Vitor França; Cruz Correia, Paulo Romano ; Santos Santana, Jamille ; et al.; Effect of Addition of Cross-Linked Starch on the Properties of Degraded PBAT Poly(butylene adipate-co-terephthalate) Films; Multidisciplinary Digital Publishing Institute; Polymers; 15; 14; 7-2023; 1-15
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/226116
dc.description.abstract
This work aimed to evaluate the properties of butylene adipate-co-terephthalate (PBAT) degraded after 1800 days of storage (DPBAT) by preparing blends (films) with crosslinked starch (Cm) through extrusion and thermocompression. Different ratios of DPBAT:Cm (70:30, 60:40, and 50:50 m/m) were prepared. The incorporation of Cm into DPBAT significantly changed the properties of the films by making them stiffer (increasing Young’s modulus by up to 50%) and increasing the thermal resistance of DPBAT. The presence of crosslinked starch in the films made them less hydrophobic (with decreased contact angle and increased moisture content), but these parameters did not vary linearly with changes in the content of crosslinked starch in the blend (DPBAT:Cm). The microscopic images show an inhomogeneous distribution of Cm granules in the DPBAT matrix. Thus, the films prepared with PBAT show a significant decrease in their mechanical parameters and heat resistance after long-term storage. However, the preparation of blends of degraded DPBAT with crosslinked starch promoted changes in the properties of the films prepared by thermocompression, which could be useful for disposable packaging.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Multidisciplinary Digital Publishing Institute
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
BLENDS
dc.subject
CROSSLINKING
dc.subject
PLOY(BUTYLENE ADIPATE-CO-TEREPHTHALATE)
dc.subject
POTATO STARCH
dc.subject.classification
Bioproductos, Biomateriales, Bioplásticos, Biocombustibles, Bioderivados, etc.
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Effect of Addition of Cross-Linked Starch on the Properties of Degraded PBAT Poly(butylene adipate-co-terephthalate) Films
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-02-02T15:34:38Z
dc.identifier.eissn
2073-4360
dc.journal.volume
15
dc.journal.number
14
dc.journal.pagination
1-15
dc.journal.pais
Suiza
dc.journal.ciudad
Basel
dc.description.fil
Fil: Grimaut, Denise Agostina. Universidade Federal da Bahia; Brasil. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Investigación de la Cadena Láctea. - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estación Experimental Agropecuaria Rafaela. Instituto de Investigación de la Cadena Láctea; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alves da Silva, Jania Betania. Universidade Federal da Bahia; Brasil. Universidade Federal da Recôncavo da Bahia; Brasil
dc.description.fil
Fil: Lemos, Paulo Vitor França. Universidade Federal da Bahia; Brasil
dc.description.fil
Fil: Cruz Correia, Paulo Romano. Universidade Federal da Bahia; Brasil
dc.description.fil
Fil: Santos Santana, Jamille. Universidade Federal da Bahia; Brasil
dc.description.fil
Fil: Cavalcanti Pessôa, Luiggi. Universidade Federal da Bahia; Brasil
dc.description.fil
Fil: Estevez Areco, Santiago. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Física. Laboratorio de Polímeros y Materiales Compuestos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fama, Lucia Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Física. Laboratorio de Polímeros y Materiales Compuestos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Goyanes, Silvia Nair. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Física. Laboratorio de Polímeros y Materiales Compuestos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rodrigues Marcelino, Henrique. Universidade Federal da Bahia; Brasil
dc.description.fil
Fil: de Jesus Assis, Denilson. Universidade Federal da Bahia; Brasil
dc.description.fil
Fil: Oliveira de Souza, Carolina. Universidade Federal da Bahia; Brasil
dc.journal.title
Polymers
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2073-4360/15/14/3106
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.3390/polym15143106
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